Србија и Балкан

Курти у страху од српских база и "паравојних руских формација"

Премијер тзв. Косова у Бечу није пропустио прилику да истакне како је самопроглашено Косово "најдемократскија држава", као да читава међународна заједница није свесна да су управо поступци Аљбина Куртија могли да доведу до оружаног сукоба у јужној српској покрајини
Курти у страху од српских база и "паравојних руских формација"© Tanjug/AP Photo/Bundas Engler

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти рекао је данас у Бечу да је интеграција самопроглашеног Косова у међународне организације и механизме кључна за мир и благостање у региону, и нагласио да је добро што Косовска полиција није морала да делује у вези са барикадама на северу, већ  је Кфор то мирно решио.

Курти је, на конференцији за медије после разговора са аустријским канцеларом Карлом Нехамером, у вези са француско-немачким планом подсетио да га високи представник за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ назива предлогом ЕУ са подршком Француске и Немачке, који је добра основа за преговоре.

"Ми тај предлог прихватамо у потпуности. Добили смо га 19. септембра. Забринутост због права мањина може бити разматрана у дијалогу о споразуму на основу тог предлога. Он је добра основа за разговоре", нагласио је Курти.

Курти је истакао да се у том дијалогу може разговарати и о Заједници српских општина.

"Али Устав 'Косова', који даје много привилегија српској заједници, не дозвољава удружења и заједнице засноване на етничким принципима. Прва реченица устава говори о томе да је 'Косово' мултиетничко друштво, а то значи да заједнице по етничким принципима нису у духу тог устава. Ми желимо да гарантујемо највиша права свим мањинама, не само српској, али не можемо минирати наш устав", подвукао је Курти.

Приштински приступ дијалогу назвао је "конструктивним" и "креативним", који треба, каже, да води ка споразуму о потпуној нормализацији односа са фокусом на међусобном признању.

"Прошле године смо затворили 16 илегалних путева, а крајем децембра смо имали 16 барикада на легалним путевима, али су исти који су их подигли и уклонили. Мотив за обе ствари је исти, а то су емоције и страх од правне државе", сматра Курти.

Курти тражи више војника Кфора, страх од "Ноћних вукова" и "Вагнера"

На питање у вези са захтевом за повећањем броја припадника Кфора, Курти је казао да је Нехамеру описао ситуацију на северу, кривећи, наравно, Србију али и Русију, за све инциденте које је изазвала Приштина.

"Желимо више војника Кфора. Србија има 48 кампова у раздаљини од пет километара од границе са 'Косовом' – 28 војних и 20 полицијских. Такође постоји у том региону и присуство проруских и паравојних формација какви су 'Ноћни вукови' и група 'Вагнер'. То је почело крајем септембра 2021. када је руски амбасадор Александар Боцан-Харченко дошао на границу 'Косова' и обишао војску Србије. На основу забринутости због свега тога тражили смо више војника Кфор", објаснио је Курти.

Он је обећао "наставак реформи како би продужили пут ка чланству у ЕУ", и подсетио на подношење захтева прошлог месеца.

"'Косово' је најдемократскија земља на Западном Балкану. Наш циљ је пуна интеграција у ЕУ, и то не по брзом поступку, већ тиме што градимо ЕУ у нашој земљи. Тежимо и ка чланству у СЕ и захваљујем на подршци Аустрије", нагласио је Курти.

image