Србија и Балкан

Дачић: Курти је паликућа на Балкану и главна сметња миру и безбедности у региону

Србија је отворена за дијалог, али неке "црвене линије" никада неће прећи, поручио је Дачић
Дачић: Курти је паликућа на Балкану и главна сметња миру и безбедности у региону© FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је јутрос, гостујући на ТВ Прва, да је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти "паликућа на Балкану" и главна сметња миру и безбедности у региону и да је Запад тога свестан али неће да призна.

Коментаришући синоћње хапшење двојице Срба у Клокоту на Косову и Метохији, у тренутку када је специјални саветник Стејт департмента Дерек Шоле разговарао са највишим државним врхом Србије, Дачић је рекао да је Курти то намерно урадио како би Шоле гасио пожаре уместо да се бави трајнијим, дипломатским решењем ситуације на КиМ.

Дачић је подсетио да је Србија отворена за дијалог, али да има три црвене линије које неће прећи.

Нема изнова преговора о Заједници српских општина (ЗСО). Резолуција 1244, Бриселски, Вашингтонски споразуми су међународни акти и нећемо опет да преговарамо о томе, објаснио је Дачић прву црвену линију Београда. Друго, нећемо признати директно или индиректно независност Косова и Метохије и самим тим, за нас је неприхватљиво чланство Приштине у УН. Трећа линија је безбедност Срба у покрајини, рекао је Дачић и упозорио да Србија неће дозволити погром, а да је на Кфору - пошто су одбили захтев Београда да пошаље своје безбедносне снаге на север - да гарантује безбедност Срба.

Министар је поручио да "Косово" у УН сада, када је 27 земаља повукло признање, може да рачуна на подршку 84 од 198 чланица УН, што значи да се ситуација променила и да је сада Србија фактор са којим мора да се разговара.

Mеђународна заједница одговорна за понашање Приштине

Дачић је оценио и да је међународна заједница одговорна за понашање Приштине, а да је ЗСО о којој и Шоле говори обавеза из међународних споразума договорених под окриљем те исте међународне заједнице.

Он је додао и да је важно имати добре односе са подсекретаром Шолеом који је највиши званичник тренутне америчке администрације који је дошао у Београд.

"Битно је да он говори коректне и позитивне ствари о Србији у Стејт департменту. СЗО није измишљотина Београда, а међународни споразуми не могу да се заснивају на унутрашњем законодавству, што Приштина форсира. О СЗО се прича годинама, али после 10 година ми је дегутантно да се говори о неким очекивањима", рекао је Дачић.

Шеф дипломатије Србије критиковао је међународну заједницу за двоструке стандарде и заговарање и одбрану "територијалног интегритета" КиМ на штету Србије.

Немачка министарка спољних послова Аналена Бербок је изјавила да ниједан "косовски" премијер неће дозволити формирање ЗСО. Ми смо, наравно, оштро реаговали на кршење нашег територијалног интегритета и интереса иако је Немачка наш главни трговински партнер.

Ако већ терамо мак на конац, хајде да видимо чији је територијални интегритет старији. Је л` "Косово" постојало пре Србије? Како је у реду да се брани територијални интегритет неких других земаља, али не и Србије? Ми то нећемо дозволити, рекао је Дачић.

image