Магазин

Необичне дестинације у Русији које треба посетити

Уколико волите зиму, друга половина јануара и фебруар идеално су време да се запутите на неку од нестварних дестинација у Русији које ће дефинитивно оставити неизбрисив траг у вашем сећању за читав живот. "Породолиште" белих медевда, Аурора бореалис и Алтајска принцеза су неке од занимљивости које можете видети
Необичне дестинације у Русији које треба посетити© freepik/bearfotos

Путовања су можда и најбоља инвестиција - нове културе, нова знања и прегршт емоција од нових искустава и незаборавних пустоловина остају у памћењу читавог живота и обогаћују нас као људе, шире видике и подстичу нас да та знања и искуства делимо са другима. Доносимо вам пет задивљујућих руских дестинација које вреди посетити, а чија ће вас невероватна лепота оставити без даха.

Планина Хибини - у потрази за поларном светлошћу

Једна од најстаријих планина на свету, Хибини, налази се у самом срцу Колског полуострва. Током зиме и пролећа велики број туриста омађијаних суровом лепотом поларног круга, долази да ужива у планинским спортовима попут скијања и сноубординга, огледа се у залеђеним језерима, али и у жељи да својим оком види задивљујући природни феномен, поларну светлост познатију као Аурора Бореалис. Лети, пак, ова дестинација занимљива је љубитељима нетакнуте природе, будући да се између огољених планинских стена налазе непрегледне зелене долине и безброј водопада који се претачу у планинске брзаке.

Острво Врангела - домовина арктичког краља

На самом истоку Русије, где се Чукотско море спаја са Северним Леденим океаном, налази се острво Врангела, природни резерват под заштитом УНЕСKО. Научници ово место често називају "породилиштем" белих медведа - управо овде краљеви Арктика, долазе да своје младунце дигну "на шапе" и припреме за одрасли живот у суровим условима руске зиме.

Кунгур - пећински рај

Иако не толико познат, овај град у Пермској области Русије слови за један од градова са најфасцинантнијом природом, будући да се управо у њему налази једна од најлепших ледених пећина света. Ледена Кунгурска пећина, уникатан је геолошки споменик и једна од највећих пећина у европском делу Русије, а укупна дужина подземног лавиринта износи невероватних 6 и по километара, од којих је чак два километра прилагођено за посетиоце. Пећина је позната по својим "украсима" - леденим сталактитима и сталагмитима различитих димензија и облика, као и "чипкама" од ледених кристала. Разлог више да посетите ову пећину јесу и подземна језера са кристално чистом водом - у пећини их има око 70.

Плато Укок - сакрално место и археолошка ризница

На самом југу Алтаја, на граници четири државе "залутао" је тајанствени плато Укок. Становници Алтаја сматрају ово место сакралним, док историчари једногласно тврде да је Укок права археолошка ризница, која сведочи о животима минулих епоха и чува тајну мумије познатије као "Алтајска принцеза". Током пропутовања наићи ћете на нестварне алтајске пољане и златне степе, језера чија ће вас кристално чиста вода оставити без даха, као и снегом прекривене и на сунцу блистајуће врхове Катунског планинског ланца, који је природно станиште снежног леопарда.

Олхон - највеће острво на Бајкалу

Природа Олхона може се поредити са бајковитим пределима из цртаног филма "Снежна краљица" Ханса Кристијана Андерсена. Густе шуме прекривају леву обалу острва које се протеже на 730 квадратних километара, док је западна страна острва прекривена суровим леденим стенама и пешчаним плажама и динама. Спој овакве природе никога не оставља равнодушним, а обилазак гарантује експлозију позитивних емоција. За потпуни доживљај обавезно посетите стену Шаманка, визит - карту овог прекрасног острва.

image