Економија

Сијарто: Нафтовод од Мађарске до Србије може бити готов за годину и по дана

Овај посао би нас коштао до 100 милиона евра
Сијарто: Нафтовод од Мађарске до Србије може бити готов за годину и по дана© Unsplash

Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто изјавио је да нафтовод за транспорт руске нафте из Мађарске у Србију може бити изграђен за осамнаест месеци.

"За изградњу нафтовода којим ћемо моћи да подржимо сигурност снабдевања Србије биће потребно око годину и по дана", рекао је министар.

Подсетимо, Председник Србије Александар Вучић и премијер Мађарске Виктор Орбан договорили су се о изградњи нафтовода према Мађарској који ће Србији омогућити снабдевање јефтинијом уралском сировом нафтом, повезивањем с нафтоводом Дружба.

Портпарол Владе у Будимпешти Золтан Ковач раније је истакао да се Србија сада снабдева нафтом већином нафтоводом преко Хрватске, али да то "вероватно неће бити могуће у будућности због уведених санкција".

Вучић је у суботу открио да ће Србија, у складу с договором који је направљен с Орбаном, градити нафтовод према мађарском месту Алђо у дужини до 128 километара, како би Србија добила још један правац снабдевања и могућност да бира оно што је за њу повољније.

"Нафтовод би могао да кошта до 100 милиона евра, посебно ако будемо користили трасу гасовода ка Мађарској", напоменуо је Вучић.

"Што се тиче нафте, посебно после овога што се догодило у Прагу, Србија нема други нафтовод осим ЈАНАФ-а. Немамо нафтовод ка Мађарској, што би нам много значило, нити ка југу, ка Црној Гори и Грчкој, јер није било проблема", поручио је тада председник.

Најавио је да ће са партнерима из Отвореног Балкана бити размотрена и изградња нафтовода кроз Северну Македонију до албанске луке Драч.

image