Русија

Шојгу: Русија нема ни геополитичке ни војне интересе да нападне НАТО

Вашингтон спроводи огромни притисак и на своје партнере којима је наметнуо улогу послушних извршилаца, сматра руски министар одбране
Шојгу: Русија нема ни геополитичке ни војне интересе да нападне НАТОwww.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda

Русија нема ни геополитичке ни војне интересе да нападне државе чланице НАТО-а, а трупе Алијансе су се приближиле руским границама и створиле додатне претње, указао је руски министар одбране Сергеј Шојгу на састанку са колегама земаља чланица Шангајске организације за сарадњу (ШОС) у Астани.

"Нисмо ми, него су они дошли код нас. То још једном показује да се Западу не може веровати. Сада нам се замера да ће Русија, ако је не буду зауставили у Украјини, наводно да нападне НАТО чланице", навео је руски министар.

Међутим, Руска Федерација се "придржава политике немешања у послове других држава", поручио је он.

Сједињене Америчке Државе су прво створиле, а сада продужавају сукоб у Украјини, рекао је руски министар.

"Вашингтон, ради остварења својих циљева, врши невиђени притисак и на своје партнере којима је наметнуо улогу послушних извршилаца", указао је руски министар.

Страни саветници су директно умешани у припрему саботажа које Украјина спроводи на територији Русије, додао је Шојгу.

Скоро сваког дана, уз прећутну сагласност Запада, Кијев користи оружје које добије да нанесе штету цивилној инфраструктури, нагласио је руски министар.

"Западни војни специјалисти и плаћеници су у зони борбених дејстава. Обавештајни подаци се преносе у реалном времену, организује се обука украјинских војника", навео је Шојгу.

Осим тога, "трагови терористичког напада почињеног 22. марта у 'Крокус сити холу' такође воде у Украјину", додао је Шојгу и поручио да ће све који су криви за ове незаконите радње и злочине стићи заслужена казна, само је питање времена.

Руски министар је упозорио да неконтролисано кретање оружја, које Колективни запад наставља да шаље Кијеву, ствара ризик да оно падне у руке терориста.

А до катастрофалних последица могу да доведу и непрестани напади Оружаних снага Украјине на нуклеарну електрану у Запорожју, истакао је Шојгу.

Покушаји Запада да Русији нанесе стратешки пораз осуђени на неуспех, а сви циљеви Специјалне војне операције биће остварени, закључио је руски министар.

Потписан споразум Русије и Киргистана

Министарства одбране Русије и Киргистана су склопила два споразума – о размени информација и о сарадњи у области процене радијационе, хемијске и биолошке ситуације, рекао је руски министар одбране Сергеј Шојгу на састанку са министром одбране Киргизије Бактибеком Бекболотовом у Астани.

Киргистан је стратешки партнер Русије и њен поуздан савезник, поручио је Сергеј Шојгу

"У тренутној војно-политичкој ситуацији, сарадња наших земаља је важан фактор у одржавању стабилности и безбедности у Централној Азији и региону", рекао је министар.

image
VV inauguration
banner