Русија

Михалков поручио Европи: Чујте наше "њет" док још није касно

Не желите да верујете и признате да је више од 90 одсто становника Крима гласало за повратак у Руску Федерацију без иједног метка и насиља, рекао је руски режисер
Михалков поручио Европи:  Чујте наше "њет" док још није касноwww.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda

Познати руски филмски режисер Никита Михалков написао је писмо након што се нашао на црној листи у оквиру деветог пакета санкција ЕУ, рекавши да je таква одлука донета управо након гледања његових емисија, зато што оне својом истинитошћу и независношћу помажу људима да сазнају истину, преноси "Кинорепортер".

"Молим вас да моје писмо не сматрате покушајем да заобиђем санкције које су ми најављене, јер су ми те санкције најавили људи чијим речима или поступцима се не може веровати. Довољно је подсетити се признања бивше канцеларке Немачке госпође Ангеле Меркел, бившег председника Украјине Петра Порошенка и бившег председника Француске Франсоа Оланда, да су сви дугорочни преговори у вези са Минским споразумима били цинична лаж да би се добило на времену", написао је Михалков.

Он је подсетио како је цивилизовани свет подржао забрану кијевског режима да руски грађани Украјине говоре и мисле на свом матерњем руском језику.

"И поред тога, презирући усмена обећања руководству Совјетског Савеза о неширењу НАТО-а на Исток, да ће опколити нашу земљу, која је испунила све договоре о смањењу наоружања, укључујући и повлачење наших трупа из Источне Европе, рушење Берлинског зида, готово потпуно уништење националног војноиндустријског комплекса, приближавају НАТО границама моје земље", истакао је.

Он је додао да Европа која себе сматра цивилизованим демократским друштвом, најављује санкције особи која своје лично мишљење износи у својој земљи, у својој домовини, на свом језику.

"Већ 11 година водим програм 'Бесогон' на каналу 'Русија 24' и за све те године никада нисам променио став ни о једном од кључних питања које сам поставио. Само прошле године 16 емисија, пратило је 229 милиона гледалаца. Зар заиста не разумете да сама ова бројка потврђује да оно о чему говоримо у нашим програмима брине огромну већину људи који живе у Русији?", упитао је.

Како је навео режисер, проглашавају га пропагандистом Кремља, за шта не добија ни један новчић ни од канала, ни од државе и све обавља о свом трошку. Штавише, због "чистоте експеримента", како је навео Милхалков, његов програм се не прекида рекламама, које би са оволиким бројем прегледа, могло да му постане извор озбиљног прихода.

"Пренос мог програма нико не цензурише и нико не може да утиче на његов садржај. Могу да претпоставим да се ваш однос према мени развио управо након гледања мојих емисија и управо зато што оне својом истинитошћу и независношћу помажу људима да сазнају истину. Нећу да лажем - то ме чини срећним", поручио је.

Михалков је додао да ако је то тако, нису могли да не чују и не виде колико је пута у "Бесогону" "позивао на буђење осећаја за истину и да погледају децу коју је кијевски режим убио у Донбасу, на спаљене у Домовима синдиката у Одеси, на стрељане ратне заробљенике, на мучења и понижавања цивилног становништва".

"Све је то резултат ваше лажне политике и издаје Минских споразума које сте потписали. Уводите ми санкције, између осталог, због моје подршке наводно лажној изјави Кремља о биолошком оружју. Али зашто онда не најавите санкције госпођи Викторији Нуланд, која је јавно признала постојање биолошких лабораторија у Украјини, што су доказали документарни снимци и документи које смо приказали у нашем програму".

"Поновно уједињење Крима са Русијом називате анексијом и не желите да признате да се после фашистичког пуча са покушајем убиства на председника Виктора Јануковича спремало крвопролиће које би се одиграло на Криму. Не желите да верујете и признате да је више од 90 одсто становника Крима гласало без иједног метка и насиља за повратак у Руску Федерацију", нагласио је.

Задатак Европе да ништа не види

Михалков је додао да европске земље поричу изјаву о пробуђеном нацизму у Украјини и да понизно прихватају рушење споменика совјетским војницима који су победили Немачки рајх, као и преименовање улица које носе имена великих руских писаца.

"Дајући им имена Бандере, Шухевича и других Хитлерових саучесника, који само због једног масакра стараца, жена и деце, заувек морају бити проклети. Не желим да се задржавам на свим овим чињеницама, јер сте све то видели у мојим емисијама, иначе ми не бисте увели санкције. Али ваш је задатак да ништа од овога не видите. И што је најважније, не дозволите другима да то виде – онима који још нису заслепљени вашом пропагандом и који не испуњавају задатке које вам је задао Вашингтон" поручио је.

Како је истакао Михалков, све ово је застрашујуће само зато што је у периоду од 1. јануара до 8. јануара ове године репризе његовог програма погледало 53 милиона људи, а да је то становништво неколико земаља ЕУ које су му увеле санкције.

"Желим да вам изразим своју захвалност што сте препознали моје активности, јер другачије, осим признавањем, не могу да објасним ваш страх од истине, који ће пре или касније резултирати међународним трибуналом оних земаља и народа који данас чекају нашу победу, али немају ни снаге ни могућности да то отворено искажу. Али заборављате да, поред северозапада, постоји и југоисток, као и Африка и Латинска Америка".

Према његовим речима, у цивилизованој Европи, која некада није чула и која је убила бившег либијског вођу Муамера Гадафија, пробудиће се стотине милиона обичних људи који ће гласно и јасно рећи не.

"Ово вам данас каже наш председник Владимир Путин, једини од светских лидера који стоји на путу разорном цунамију вашег лицемерја. Али заједно са њим, огромна већина народа наше огромне Русије вам говори ово 'не'. Савршено разумем да ће мало оних којима је упућено знати за ово моје писмо, али мени је било важније да га напишем".

"Чујте наше 'не' док још имате времена", поручио је Михалков.

Девета листа санкција укључује руске званичнике, посланике, судије, представнике агенција за спровођење закона и медијске личности. Санкције су уведене против три руске банке, ТВ канала НТВ / НТВ "Мир", "Русија 1", "РЕН ТВ" и "Првог канала", медијских организација "ТВ-Новости".

Под санкцијама су и Ваздушно-космичке снаге Русије, Ратна морнарица, копнене снаге, Ваздушно-десантне снаге, Снаге за специјалне операције, Главна управа Генералштаба и Руска гарда. Ограничења ће утицати и на партије Јединствена Русија, Комунистичка партија, Либерално-демократска партија, Праведна Русија и Нови људи. На листи су и Московска кредитна банка и Далекоисточна банка.

Подсетимо, познати руски редитељ тренутно се налази у болници, ком су лекари констатовали идиопатску упалу плућа која се проширила. 

"Желим да кажем да, док сам у болници, настављам да се подвргавам прегледима и добијам неопходну терапију", написао је Михалков на свом Телеграм каналу.

image