Русија

Стална мисија Русије при ЕУ: Машинерија за санкције не успорава

Лидер Чеченије Рамзан Кадиров рекао је да је поносан на своје ћерке Аисхат и Кхадизхат које је Европска унија уврстила у листу санкција
Стална мисија Русије при ЕУ: Машинерија за санкције не успораваGetty © Pool / Pool

Девети пакет санкција је нелегитиман и противречан систему међународних финансијских и трговинских односа, наведено је у Сталној мисији Русије при Европској унији, преносе "РИА Новости".

ЕУ је у петак увела девети пакет антируских санкција. Укључује блок економских ограничења, као и личне санкције против око 200 појединаца и организација.

"Машинерија за санкције не успорава. Једностране рестриктивне мере према трећим земљама и њиховим грађанима одавно су постале омиљено спољнополитичко оруђе Брисела", наводи се у коментару сталне мисије.

Аутори саопштења су напоменули да је циљ ЕУ да изврши притисак на суверене државе, а средства за постизање тога су "нелегитимна", као и да је "увођење рестриктивних мера у супротности са системом међународних финансијских и трговинских односа, противно основним принципима светске трговинске организације".

Стална мисија је подсетила да су раније у Бриселу сматрали да су екстериторијалне санкције незаконите, али их данас активно користе, стварајући механизам "казне" за државе ЕУ и трећих земаља које не би уводиле ограничења - поставља питање "да ли ЕУ претерује преузимајући на себе улогу међународног полицајца и судије?"

"Није чудо што све више земаља слуша став Русије. Нико више не жели да прихвати нечасна правила игре и следи наметнуте смернице", навела је стална мисија.

ЕУ је увела санкције филмском режисеру Никити Михалкову, ТВ водитељима Борису Корчевникову и Марину Ким. Поред тога, на списковима су се нашле и ћерке шефа Чеченије Рамзана Кадирова, Ајшат и Карина.

Лидер Чеченије Рамзан Кадиров рекао је да је поносан на своје ћерке Аисхат и Кхадизхат, које је Европска унија уврстила у листу деветог пакета санкција објављену у петак. А поред ћерки Кадирова на овој листи се нашла и његова рођака Турпал-Али Ибрагимов, секретар Савета безбедности Чеченије.

"Драга Аишат и Хатиџа! Само тако наставите! Ви сте моје мале и крхке кћери, али вас се цели Запад плаши као пакла! Неизмјерно сам поносан на вас, драге моје! Добро дошле на листу санкција ЕУ!" – написао је Кадиров на свом Телеграм каналу.

Нове санкције је назвао "још једном околношћу која спаја већ блиску породицу". Својој рођаци је поручио да откаже путовање у Лондон и да затвори све своје рачуне у швајцарским банкама.

Нова листа санкција ЕУ укључује руске званичнике, посланике, судије, представнике агенција за спровођење закона и медијске личности. Санкције су уведене против три руске банке, ТВ канала НТВ / НТВ "Мир", "Русија 1", "РЕН ТВ" и "Првог канала", медијских организација "ТВ-Новости".

Под санкцијама су и Ваздушно-космичке снаге Русије, Ратна морнарица, копнене снаге, Ваздушно-десантне снаге, Снаге за специјалне операције, Главна управа Генералштаба и Руска гарда. Ограничења ће утицати и на партије Јединствена Русија, Комунистичка партија, Либерално-демократска партија, Праведна Русија и Нови људи. На листи су и Московска кредитна банка и Далекоисточна банка.

На листи лица на која Брисел уводи санкције нашли су се потпредседница Владе Татјана Голикова, шефица Министарства културе Олга Љубимова, министар просвете Сергеј Кравцов, шеф Министарства науке и образовања Валериј Фалков, министар рада Антон Котјаков, шеф Министарства за ванредне ситуације Александар Куренков и Министар правде Константин Чујченко.

image