Кијев мења тактику: Део трупа из Запорожја прелази у Соледар и Бахмут

Украјинска војска се донедавно спремала за офанзиву, али сада, након што је пребацила део својих снага са фронта из Запорошке области, почела је да се припрема за одбрану
Кијев мења тактику: Део трупа из Запорожја прелази у Соледар и Бахмут© https://t.me/V_Zelenskiy_official

Кијев је са фронта у Запорошкој области пребацио део својих снага, а тамо почео да гради утврђења и припрема одбрану, изјавио је члан главног савета регионалне администрације Доњецке Народне Републике Владимир Рогов.

"Кијевски режим је повукао део трупа са овог правца, пребацивши их на исток правац, у област Соледара и Артјомовска (Бахмута)", јавио је Рогов.

Према његовим речима, на запорошком делу фронта остали су поједини делови елитних јединица Оружаних снага Украјине, легије страних плаћеника, Националне гарде и територијалне одбране.

У Запорожју и даље алармантно

Украјинске трупе јесу преусмериле део снага на друге фронтове, али су у региону Запорожја почеле да граде утврђења, припремајући се за одбрану, рекао је Рогов.

"Ако се буквално донедавно непријатељ спремао за офанзиву, сада се њихова тактика драстично променила. Украјинска страна је у великој мери почела да се припрема за одбрану, хитно је почела да гради утврђења, тврђаве, што се није десило од пролећа прошле године", рекао је Рогов.

Администрација региона је крајем октобра претпоставила да би главни правци могућег напада могли да постану Енергодар из Запорошка нуклеарна електрана, као и Мелитопољ и Берђанск.

Запорошка област је ушла у састав Русије након референдума, на којем је већина гласала за придруживање Русији. Владимир Путин је 30. септембра прошле године са шефом региона потписао споразум о прихватању нових територија.

Сада је под контролом Русије више од 70 одсто Запорошке области. Украјинске трупе заузимају регионални центар – град Запорожје.