Русија

Медведев: Пољска се нада подели Украјине

Расправа у Давосу о испоруци тенкова Украјини је срамотна, поручио је бивши руски председник
Медведев: Пољска се нада подели Украјинеwww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Заменик председника Савета безбедности Руске Федерације Дмитриј Медведев оценио је срамотним то што се на Светском економском форуму у Давосу расправља о испоруци тенкова Украјини.

"Каква срамота, у најмању руку, безобразлук. Пољски председник Анџеј Дуда саопштио је да окупља коалицију западних земаља за снабдевање Кијева оклопним возилима. Раније се у Давосу разговарало о неким другим темама, нпр. економији", написао је Медведев на свом Телеграм каналу.

Он је додао да је "добро што на том форуму данас нема ни руских ни кинеских представника".

"Они се надају да ће ова 'тенковска коалиција' да оствари дугоочекивану поделу Украјинске земље која ће припасти Пољацима. Али онда није потребно правити коалицију, већ само колективни папир", поручио је, прецизирајући да ће тај папир бити документ о предаји трулог кијевског режима и о будућој конфигурацији онога што ће остати од "Украјине".

Дуда је раније на форуму у Давосу рекао да пољске власти очекују да окупе међународну коалицију земаља које имају тенкове "леопард", како би у Украјину пребациле читаву бригаду таквих возила (до 100 јединица).

Сама Пољска очекује да у најкраћем могућем року добије дозволу од Немачке да пошаље Украјини неколико ових тенкова. 

Форум у Давосу отворен је јуче и трајаће до 20. јануара, а његова главна тема је "Сарадња у подељеном свету". Ове године организатори нису позвали Русију на догађај због дешавања у Украјини. Истовремено, програм састанка у Давосу укључује седницу о перспективама руске економије 2023. године и дискусију о ситуацији у Украјини и безбедности у Европи.

image