Спорт

Новак за РТ Балкан: Слично као пре две године, очекујем велику упалу када попусте лекови

Новак Ђоковић после победе на старту Аустралијан опена српским новинарима открио стање повреде
Новак за РТ Балкан: Слично као пре две године, очекујем велику упалу када попусте лековиGetty © Clive Brunskill

Најбољи српски спортиста савладао је Роберта Карбаљеса Баену у првој рунди Ози опена резултатом 6:3, 6:4, 6:0, иако је имао мало времена за припрему.

Ђоковић је током турнира у Аделајду доживео пех и повредио задњу ложу леве ноге.

Неизвесност је права реч која би могла да опише претходних неколико дана, пошто је један тренинг отказао, а други одрадио у слабијем интензитету, да би српским новинарима потврдио да је ситуација слична као 2021. године.

"Слична ситуација је као пре две године, тиме сам ти све рекао", одговорио је Ђоковић новинару РТ Балкан на питање о стању повреде.

"Потребни су време и одмор да се регенеришу влакна. Кад немаш много дана за припрему и опоравак, мораш да урадиш свешто је у твојој моћи, а то је што мање тренинга и што више одмора да се организам опорави."

Дан пред меч Ђоковић је одрадио тренинг на "тајној локацији" где су присуствовали српски новинари, док је током неких 35 минута загревања за дуел са Шпанцем провео у "вишј брзини".

"Видели сте како сам тренирао, лагано, са неких 50 одсто интезитета. Данас сам мало јаче повукао и добро је било. Видећемо шта ће бити сутра када попусте лекови - вероватно велика упала."

Додао је и да му је искуство из 2021. године, када је покидао трбушни мишић, помогло у новонасталој ситуацији која се догодила пред повратнички наступ у Мелбурну.

"Добра ствар на гренд слему је што имаш дан између мечева, па ти даје времена да се регенеришеш. То искуство од пре две године ми је помогло да се носим са овом ситуацијом."

А тај повратнички наступ прошао је савршено – на трибинама је било више стотина српских навијача који су сводове "Род Лејвер арене" обојили у тробојку.

"Пре свега, велика захвалница свим нашим људима који су дошли, нисам их оволико очекивао и хвала им још једном што су остали до краја. Дали су ми велики ветар у леђа, био сам нешто нервознији пред меч против Кирјоса када сам први пут изашао на 'Род Лејвер арену'. Нисам знао како ће ме дочекати, иако сам прижељкивао добар пријем."

Потом је и мало анилизирао окршај са Робертом Карбаљесом Баеном.

"Тестирао сам ногу, покушавао сам да заштитим ногу на почетку, требало ми је да уђем у меч, да се крећем слободније, што је даље меч ишао, боље сам се осећао и кретао. Навикао сам се и на стил игре противника са којим нисам играо дуго. Добро је сервирао и играо у прва два сета, али од краја другог и трећег сам играо у вишој брзини. Драго ми је што сам одиграо овако како јесам", закључио је Ђоковић.

image