Свет

Пентагон тајно преко Израела шаље оружје Украјини

Испорука стотина хиљада артиљеријских граната из две складишта залиха да би се помогло у одржавању украјинских ратних напора је прича о границама америчке индустријске базе и дипломатској осетљивости два витална савезника САД
Пентагон тајно преко Израела шаље оружје Украјини© Tanjug/AP Photo/Patrick Semansky, File

Пентагон користи огромне, али мало познате залихе америчке муниције у Израелу како би подмирио потребе Украјине за артиљеријским гранатама током сукоба са Русијом, кажу амерички и израелски званичници.

Како је објавио "Њујорк тајмс", те залихе обезбеђује оружје и муницију за потребе Пентагона у сукобима на Блиском истоку. Сједињене Америчке Државе су такође дозволиле Израелу приступ залихама у хитним случајевима.

Сукоб у Украјини је постао артиљеријски рат исцрпљивања, при чему свака страна баца хиљаде граната дневно. Украјини је понестало муниције за оружје из совјетског доба и углавном је прешла на испаљивање артиљерије и метака које су су јој донирале Сједињене Америчке Државе и други западни савезници.

Артиљерија представља окосницу копнене борбе и за Украјину и за Русију, а исход рата може зависити од тога која ће страна прва остати без муниције, кажу војни аналитичари.

Пошто су залихе у Сједињеним Америчким Државама при крају и амерички произвођачи оружја нису у стању да прате темпо операција, Пентагон се окренуо ка алтернативним произвођачима граната: Јужној Кореји и Израелу, чија употреба у рату у Украјини раније није пријављена.

Испорука стотина хиљада артиљеријских граната из ових складишта је прича о границама америчке индустрије и дипломатској осетљивости два витална савезника САД који су се јавно обавезали да неће слати војну помоћ Украјини, напомиње "Њујорк тајмс".

Израел је упорно одбијао да испоручује оружје Украјини из страха да ће нарушити односе са Москвом и првобитно је изразио забринутост да ће бити саучесник у наоружавању Украјине ако Пентагон извуче своју муницију из залиха.

Отприлике половина од 300.000 метака намењених Украјини већ је испоручено у Европу, па ће преко Пољске стићи до Кијева.

Док се високи одбрамбени и војни званичници из десетина држава, укључујући државе НАТО-а, спремају да се састану у петак у ваздухопловној бази Рамштајн у Немачкој како би разговарали о слању више тенкова и другог наоружања Украјини, амерички званичници су се борили иза кулиса да скупе довољно граната да Кијев одрже довољно снабдевеним ове године, укључујући и очекивану пролећну офанзиву.

"С обзиром на то да је линија фронта сада углавном стабилн, артиљерија је постала најважније борбено оружје", рекао је Марк Цанциан, некадашњи стратег за оружје Беле куће у новој студији за Центар за стратешке и међународне студије у Вашингтону где је виши саветник.

Друга анализа коју је прошлог месеца објавио Институт за спољну политику каже да би Украјина, ако настави да добија сталне залихе муниције, посебно за артиљерију, као и резервних делова, имала добре шансе да поврати више територије коју је Русија заузела.

"Питање је да ли ће се ове предности показати довољним за украјинске снаге да преузму територију од укопаних руских трупа", написали су водећи војни аналитичари Роб Ли и Мајкл Кофман.

Наоружавање украјинске војске са довољно артиљеријске муниције део је већих напора које предводе Американци да се повећа њена укупна борбена моћ обезбеђивањем прецизнијег оружја дугог домета, западних тенкова и оклопних борбених возила и обуке комбинованог наоружања.

Сједињене Државе су до сада послале или се обавезале да ће послати Украјини нешто више од милион граната од 155 милиметара. Знатан део тога, иако мање од половине, долази из залиха у Израелу и Јужној Кореји, рекао је високи амерички званичник, под условом да остане анониман због изјава о оперативним питањима.

Друге западне земље, укључујући Немачку, Канаду, Естонију и Италију, послале су у Украјину гранате од 155 милиметара.

Украјинска војска искористи око 90.000 артиљеријских метака месечно, што је отприлике двоструко више од оне коју производе Сједињене Државе и европске земље заједно, кажу амерички и западни званичници.

Остатак мора доћи из других извора, укључујући постојеће залихе или комерцијалну продају.

Војни аналитичар Кофман је рекао да би будуће украјинске офанзиве могле захтевати знатно више артиљеријске муниције да би се постигао напредак против чврсте руске одбране.

"САД надокнађују разлику у својим залихама, али то је сумњиво одрживо решење", рекао је Кофман, који је директор руских студија у истраживачком институту у Арлингтону. "То значи да САД узимају на ризик на другом месту".

Званичници Пентагона кажу да морају да обезбеде да чак и док наоружавају Украјину, америчке залихе не падну на опасно низак ниво.

Према речима двојице високих израелских званичника, Сједињене Државе су обећале Израелу да ће допунити оно што узму из складишта на својој територији и да ће одмах испоручити муницију у тешким хитним случајевима.

"Уверени смо да ћемо моћи да подржавамо Украјину колико год буде потребно", рекао је портпарол Пентагона бригадни генерал Патрик Рајдер. "И уверени смо да ћемо моћи да наставимо да одржавамо нивое спремности који су од виталног значаја за одбрану наше нације".

Рајдер је у уторак за "Њујорк тајмс" рекао да Пентагон "неће разговарати о локацији или јединицама које обезбеђују опрему или материјал", наводећи разлоге оперативне безбедности.

А те залихе ратних резерви играју кључну улогу.

Договор са Израелом ипак постигнут након преговора

Када је прошле године Пентагон први пут покренуо идеју о повлачењу муниције из залиха, израелски званичници су изразили забринутост због реакције Москве.

Израел је увео скоро потпуни ембарго на продају оружја Украјини, страхујући да би Русија могла да узврати употребом својих снага у Сирији како би ограничила израелске ваздушне нападе усмерене на тамошње иранске и Хезболахове снаге.

Односи Израела са Русијом били су под помним испитивањем од почетка руске војне операције у Украјини, а украјински званичници су прозвали израелску владу да је тој земљи понудила само ограничену подршку и поклекла пред руским притиском.

Како се рат одуговлачио, Пентагон и Израелци су постигли договор о премештању око 300.000 граната од 155 милиметара, рекли су израелски и амерички званичници.

Америчка жеља за премештањем муниције званично је поднета у шифрованом телефонском разговору између америчког министра одбране Лојда Остина и Бенија Гантза, тадашњег израелског министра одбране, рекао је израелски званичник који је обавештен о детаљима разговора.

Гантз је то питање изнео у израелској влади, пренео је "Њујорк тајмс". Званичници су затражили да чују мишљење одбрамбеног естаблишмента, чији су представници препоручили прихватање плана како би се избегле тензије са Сједињеним Државама, делом зато што је муниција америчко власништво. Тадашњи премијер Лапид одобрио је захтев на крају расправе.

Израелски званичници су рекли да Израел није променио своју политику и да Украјини не даје смртоносно оружје, већ је пристао на америчку одлуку да користи сопствену муницију по свом нахођењу.

"На основу захтева САД, одређена опрема је пребачена из америчких залиха" у Израелу, рекао је портпарол израелских одбрамбених снага у саопштењу позивајући се на Министарство одбране.

Залихе америчке војне опреме и муниције у Израелу потичу из арапско-израелског рата 1973. године, када су САД пренеле оружје у ту земљу како би снабдевале израелске снаге.

Након рата, Сједињене Државе су успоставиле складишта у Израелу како би се могле ослонити на њих ако их поново задеси криза. Стратешки меморандум који су две земље потписале 1980-их отворио је пут за "пре-позиционирање" имовине Пентагона у Израелу, тврде два бивша америчка званичника и бивши високи израелски војни официр који је директно познавао споразум.

Амерички тенкови и оклопни транспортери првобитно су премештени у јужну пустињу Израела са договором да ће их користити америчке снаге у региону ако буде потребно, рекли су званичници који су говорили под условом анонимности.

Током 2000-их програм је проширен тако да укључује муницију за америчку војску, морнарицу и ваздухопловство — све ускладиштено на одвојеним локацијама доступним само америчком војном особљу, наводи бивши америчког инспектора за оружје.

У то време, залихе, званично назване РРС-И, или Ратне резерве за савезнике-Израел, надгледала је Европска команда САД. Али сада њиме управља Централна команда САД, након промене њене зоне одговорности у септембру 2021.

Израелу је било дозвољено да повуче америчку муницију из залиха током рата са Хезболахом у лето 2006. и поново током операција против Хамаса у Појасу Газе 2014, према извештају Конгресне истраживачке службе објављеном у фебруару 2022.

Пентагон тражио од Јужне Кореје да пошаље оружје из залиха

Пентагон се такође обратио Јужној Кореји прошле године у вези са пребацивањем муниције из тамошњих америчких залиха у Украјину.

Јужнокорејци су били спремнији од Израелаца да испуне овај захтев, рекао је високи амерички званичник, али они су се такође противили слању артиљеријских граната директно у Украјину.

Влада Јужне Кореје није желела да се артиљеријска муниција са ознаком Републике Кореје појави у Украјини због кршења јужнокорејских правила о извозу оружја.

Постигнут је компромис. Артиљеријске гранате из корејских залиха биле би послате да попуне америчке залихе негде другде.

Сједињене Државе су такође пристале да купе 100.000 нових артиљеријских граната од Јужне Кореје, што је договор раније објавио "Вол стрит журнал".

Амерички званичници кажу да ће приступ залихама у иностранству помоћи да се Украјинци снабдеју док амерички произвођачи муниције нису у могућности да повећају своју производњу.

Други фактори могу смањити притисак за више оружја. Руски артиљеријски напди су нагло смањени последњих недеља, рекли су званичници Пентагона, што је вероватно одраз рационализације муниције због малих залиха. Званичници Беле куће рекли су у новембру да Северна Кореја испоручује артиљеријске гранате Русији, што је још један знак вероватне несташице муниције, рекли су амерички званичници.

Коначно, САД помажу Украјини да ефикасније користи муницију. Украјинци су испалили толико артиљеријских баража да је око трећина хаубица од 155 милиметара које су обезбедиле Сједињене Државе и друге западне земље ван функције због поправке.

Током лета, током интензивних борби између Украјине и Русије у источном региону Донбаса, званичници Пентагона прикупили су сателитске снимке који су показали разарања која су настала на пољопривредном земљишту између линија ровова две снаге. Поља су била претворена у пределе налик онима на Месецу, испуцана и са хиљадама кратера.

Од тада су се амерички званичници ослањали на Украјинце да своју артиљерију користе разборитије. А долазак прецизне ракетне артиљерије, попут ракетне артиљерије ХИМАРС, омогућио је Украјини да погађа прецизније.

image