Магазин

Нова студија показује да периодично гладовање (фастинг) није најефикаснији начин мршављења

Многи који су покушали да промене своје навике исхране и смршају овом методом могу пробати и другу алтернативу испорбану у најновијој студији на Џонс Хопкинс универзитету у Америци.
Нова студија показује да периодично гладовање (фастинг) није најефикаснији начин мршављења© Pexels/THE 5TH

Периодично гладовање (intermittent fasting) је једна од најпопуларнијих дијета у свету фитнеса и исхране већ неколико година. Ипак, најновија истраживања показују да ово није најбоља метода за мршављење. Доказано је да смањење величине оброка, па самим тим и калорија, више доприноси мршављењу него временско ограничавање.

Студија је трајала шест месеци и праћене су рутине исхране, спавања и буђења 547 одраслих особа. Учесници су бележили своје рутине преко апликације на мобилном телефону - колико времена је прошло од буђења до првог оброка и време између доручка и вечере. Научници су закључили да време исхране није имало никаквог ефекта на дугорочно мршављење.

Увидели су да мањи оброци имају већи допринос мршављењу, поготово на дуже стазе. Приликом периодичног гладовања, резултати се виде најчешће на почетку, али након тога се многи веома брзо врате на првобитну тежину.

Постоји неколико модела фастинг дијете. Најпопуларнији је тзв. ''Леангаин модел (16:8)'' који подразумева период од 16 сати гладовања и 8 сати конзумирања хране. Постоји још неколико опција (15:9, 14:10, 12:12) и могу бити прилично екстремне, тако да није препоручљиво почињати овакве дијете без претходног саветовања са стручњаком.

image