Србија и Балкан

Кфор: Безбедносна ситуација на "Косову" изузетно крхка, нестабилна и непредвидива

Највиши орган НАТО састао се јуче и данас у Бриселу, а једна од важнијих тема је безбедносна ситуација на КиМ
Кфор: Безбедносна ситуација на "Косову" изузетно крхка, нестабилна и непредвидива© Зоран Шапоњић

Безбедносна ситуација на "Косову" генерално мирна, али изузетно крхка, нестабилна и непредвидива, навео је командант Кфора Анђело Микеле Ристућа на састанку Војног комитета НАТО.

Генерал Ристућа обавестио Војни комитет НАТО и о активностима Кфора.

"Тренутно је укупна безбедносна ситуација на 'Косову' генерално мирна, али изузетно крхка, нестабилна и непредвидива због неколико нерешених и понекад конвергентних питања", истакао је Ристућа.

Командант Кфора је поручио да Кфор наставља да свакодневно и непристрасно спроводи мандат УН-а да одржи безбедност и слободу кретања и да је спреман да интервенише ако је потребно.

"Кфор наставља да ствара услове за консолидацију и напредовање уз подршку ЕУ",  навео је Ристућа.

Војни комитет, највиши војни орган НАТО, састао се јуче и данас у Бриселу где су, између осталог, дискутовали о безбедносној ситуацији на Косову и мисији Кфор.

Састанцима је председавао председник Војног комитета адмирал Роб Бауер, а присуствовали су и  представници савезничке одбране, као и њихове колеге из Финске и Шведске.

"На првој седници другог дана, начелници одбране састаће се са оперативним партнерима из 'Косовских' снага - Кфора, Јерменијом, Аустријом, Финском, Ирском, Молдавијом, Шведском, Швајцарском и Украјином. Разговори ће се фокусирати на ситуацију на терену, безбедносно окружење и мисију Кфора", навели су раније из Војног комитета.

Додали су да ће током састанка разговарати и о неборбеној мисији НАТО и мисији изградње капацитета у Ираку са оперативним партнерима Шведском, Финском и Аустралијом.

На завршној седници, Војни комитет ће расправљати о континуираној подршци НАТО Украјини.

Ахметовић: НАТО треба да пошаље више војника на "Косово"

Адис Ахметовић, политичар из немачке СПД, рекао је у интервјуу за "Берлинер цајтунг" да би НАТО поново требало да пошаље више војника на тзв. Косово и да га "етнонационалистички курс" српског руководства подсећа на линију Москве.

Политичар СПД каже и да су недавни догађаји на Косову и Метохији још једном открили неодлучност Европске уније.

"Опет су САД морале да интервенишу како би смириле ситуацију", рекао је Ахметовић.

Новинар "Берлинер цајтунга" наводи да су проблеми између Србије и тзв. Косова наизглед тривијални и помиње регистарске таблице, питајући Ахметовића зашто је још забринут.

"Барикаде су подигнуте на северу Косова деведесетих, непосредно пред избијање југословенски ратови. Србија је недавно ставила своју војску у приправност и затражила од међународне заједнице да сама брине о миру. Тако је војска скоро умарширала у другу земљу", каже немачки политичар.

На питање шта ЕУ треба да уради, политичар СПД каже: "Време истиче". 

"Не смемо дозволити још једну ескалацију. Не сме бити војне доминације Србије над Кфором, који са својих 3.500 војника тренутно није довољно јак – 1999. године било их је скоро 50.000. Поново нам треба више војника, укључујући и из Немачке", наводи Ахметовић.

image