Свет

Антиисламски активиста планира да на протесту у Шведској спали Куран

Расмус Палудан већ је организовао сличне протесте у Данској и у Шведској, од којих су неки изазвали насилне контрадемонстрације
Антиисламски активиста планира да на протесту у Шведској спали Куран© Принт скреен/SwedenRoyals

Активиста крајње деснице из Данске добио је дозволу полиције да сутра организује протест испред турске амбасаде у главном граду Шведске, Стокхолму, где намерава да спали свету књигу ислама Куран, што би могло да закомпликује њене напоре да убеди Турску да одобри пријем у НАТО.

У исто време и протурске и прокурдске групе планирају да одрже демонстрације у шведској престоници.

Турска одбија да одобри кандидатуре Шведске и Финске за придруживање НАТО-у тражећи од Шведске да се обрачуна са курдским и другим групама које Анкара сматра терористима. Шведска је уверила Турску да неће дозволити терористичке групе на свом тлу.

Али прокурдске и анти-НАТО групе закомпликовале су односе две државе организацијом антитурских демонстрација које су разбеснеле турску владу због вешања лутке са ликом турског председника Реџепа Тајипа Ердогана испред градске куће у Стокхолму прошле недеље.

Тензије би могле додатно да порасту када антиисламски активиста Расмус Палудан спали Куран испред турске амбасаде.

Палудан, који такође има шведско држављанство, већ је организовао сличне протесте у Данској и у Шведској, од којих су неки изазвали насилне контрадемонстрације.

Шведски министар спољних послова Тобијас Билстрем рекао је данас да Шведска поштује слободу говора али није желео да коментарише како ће Палуданов протест, који је одобрила полиција, утицати на кандидатуру Шведске за НАТО.

Група која себе назива Шведски комитет солидарности за Ројаву такодје планира демонстрације против Ердогана и придруживања Шведске НАТО-у. У међувремену, очекује се да ће се протурски активисти окупити на одвојеним демонстрацијама у близини турске амбасаде.

Шведска и Финска поднеле су захтев за улазак у НАТО у мају, а Турска и Мађарска су једине земље Алијансе које још нису одобриле њихов приступ.

image