Магазин

Нема потребе да се туширате сваки дан – ево зашто

Да ли је заиста неопходно да се туширамо сваки? Свакодневно купање се више заснива на нечему што се подразумева и што је прихваћено, пре него на стварним потребама, сматрају стручњаци.
Нема потребе да се туширате сваки дан – ево зашто© @ gpointstudio/freepik

Пре извесног времена, британски водитељ Џонатан Рос био је у центру јавности када је изјавио да се понекад купа мање од једном недељно, а 2023. године, глумица Америка Ферера је у интервјуу признала да повремено прескаче туширање.

Хемичар Дејвид Витлок је пре пар година доспео на насловне стране часописа када је открио да се није туширао више од једне деценије. Уместо тога, попрскао би се добрим бактеријама, па је чак и покренуо бренд за негу коже заснован на овој филозофији. Није лако пронаћи особу која је спремна јавно да објави да се не тушира, јер обично када чујемо овакве информације, то код многих изазива чуђење, гађење и питање - како је могуће да се људи не купају?

Иако је често прање руку кључно за заустављање ширења микроба, према мишљењу већине лекара, свакодневно туширање нема суштинске користи за физичко здравље. У ствари, може чак бити и лоше за нас тако што исуши кожу и негативно утиче на имуни систем, пише Би-Би-Си.

Страст за свакодневним сусретом са сапуном и водом је изненађујуће ретко у фокусу академског интересовања. Толико да је извештај из 2005.године наизглед још увек мерило у истраживачким круговима. На пример, статистика каже да је у Британији уобичајено туширање једном или понекад два пута дневно, наводи се у извештају.

"Перемо своја тела много више него што смо то радили у прошлости", каже професор социологије Дејл Садертон.

Промена у култури туширања је углавном настала у последњих 100 година, а није била планирана. У ствари, изгледа да се то догодило готово случајно. Традиционално, људи су се чистили купањем. Данас, култура купања је разноврсна - од узимања лековите воде у бањама, до модернијег опуштања у пенушној купки уз чашу вина или шољу чаја и књигу.

Током педесетих, каже професор Садертон, Британци су имали приступ текућој води у купатилима. Убрзо је уследио нови проналазак: црево причвршћено за славине, на врху са пластичном главом за туширање. "Ако имате само један туш за петочлану породицу, то вас дестимулише да се туширате. Али то не важи ако само скочите из кревета и уђете у своју туш кабину". Сама доступност тушевима, једном постављена да би нам олакшала одржавање хигијене, сада значи да се туширамо више.

"Ако се вратите 100 година уназад, нисмо се туширали сваки дан, јер туш није био уобичајен. Не туширамо се ми због здравља. Туширамо се јер је то нормална ствар, каже ми професорка Кристен Грам-Хансен са Одељења за грађевинско окружење Универзитета Алборг у Данској и додаје:

"Аспект честог туширања постаје мање очигледан када се ставимо у окружења попут празника или музичких фестивала, каже она. Ту на сцену ступају различите норме и одједном је у реду туширати се мање".

Шта доноси будућност? Хоћемо ли ускоро сви избећи туш кабину? Академици не виде значајан тренд да се људи мање туширају из еколошких разлога. "Немогуће је да сада кажемо: 'О, то је била лоша идеја! Хајде да престанемо'. Не можете да вратите сат уназад. Норме туширања су сада уграђене у наше друштво", напомиње Садертон.

Зато се чини да ће сви они који се не туширају сваког дана и даље бити сматрани за чудаке. Како каже еколог Донахад Макарти: "Зашто се купамо? Зато што се плашимо да ће нам неко други рећи да смрдимо".

image
VV inauguration
banner