Свет

Си поручио Блинкену: Немојте да будете дволични

Кина и Америка треба да поштују своју реч, а не да говоре једно а раде друго, поручио је председник Кине
Си поручио Блинкену: Немојте да будете дволични© Tanjug/AP Photo/Mark Schiefelbein

Председник Кине Си Ђинпинг је на састанку са америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном у Пекингу истакао да Кина и Америка треба да буду партнери а не противници, преноси "Спутњик".

"Ове године навршава се 45 година од успостављања дипломатских односа између Кине о САД. За протеклих 45 година односи две земље су прошли и успоне и падове и показали много важних ствари: две државе морају бити партнери, а не противници, морају да помажу једна другој да остваре успехе а не да једна другој наносе штету", рекао је Си, пренела је Централна кинеска телевизија.

Кинески лидер је истакао да је неопходно да две земље теже томе да нађу додирне тачке иако постоје неслагања, а не да буду несавесна конкуренција.

"Кина и Америка треба да поштују своју реч, а не да говоре једно а раде друго", истакао је Си.

Блинкен је, говорећи током састанка са министром спољних послова Кине Ванг Јијем, рекао да САД настоје да "одговорно управљају надметањем" са САД.

"Осим о питањима око којих постоје несугласице, разговарали смо и о областима од заједничког интереса — попут борбе против наркотика — где можемо да радимо на напретку како бисмо пружили користи за оба наша народа", написао је Блинкен на Иксу.

САД воде лицемерну политику јер док Украјини шаљу помоћ, пребацују Русији и Кини што развијају нормалну сарадњу, оценио је кинески министар, коментаришући изјаву Блинкена да је забринут због подршке Пекинга Москви.

Узрок украјинске кризе се крије у нагомиланим противуречностима у области регионалне безбедности у Европи, оценио је Ванг Ји.

НАТО је одговоран за кризу у Украјини, указао је кинески дипломата, коментаришући изјаву генералног секретара Алијансе Јенса Столтенберга да Пекинг мора да престане да подржава Русију у украјинском конфликту, ако жели да има односе са Западом.

Блинкен се налази у посети Кини од 24. априла и већ је посетио Шангај, где се састао са секретаром локалног партијског комитета Ченом Ђинингом, представницима привреде и студентима.

image
VV inauguration
banner