Србија и Балкан

Вокер: Српска пропаганда негира Рачак, љут сам што истражују злочине ОВК

Немам ништа против Србије и српског народа, али власт у Београду се према албанском становништву није односила као према грађанима државе коју води Београд, који и данас још увек мисли да је ’Косово’ њихово", тврди почасни приштински доктор наука
Вокер: Српска пропаганда негира Рачак, љут сам што истражују злочине ОВК© Принтскрин/Јутјуб

Бивши амбасадор Верификационе мисије ОЕБС-а Вилијам Вокер који је последњих дана дошао у жижу јавности jerпише књигу о својој верзији догађаја у Рачку, у интервјуу за "Геопост" каже да је Србија уложила велика средства у пропаганду како би негирала "тај масакр" за који он тврди да су га починиле српске полицијске и војне снаге.

Вокер истиче и да је актуелни председник Србије Александар Вучић био у командном ланцу Слободана Милошевића, који је, наводно, наредио да се овај масакр изврши 15. јануара 1999. године. Српски председник је, судећи по његовим закукавањима  "крив" за његов лош имиџ и то што га је чак и амерички научник и политички активиста Ноам Чомски оптужио за "манипулације са лешевима".

"Србија је од почетка говорила да овај догађај није тачан. Имали су многа оправдања, да сам ја агент ЦИА са међународним покрићем ОЕБС-а, да ме је овамо послала ЦИА или Стејт департмент или Бела кућа да бих некако уништио Србију, као и да сам био спреман да изговорим сваку лаж да то постигнем", наглашава бивши амбасадор ОЕБС-а, правдајући се да ништа од тога није истина, као и да је он раније, док је у Хрватској радио за УН, имао "прилично добре односе са овом земљом".

Он је каже, у Србију дошао "потпуно неутралан", али је, како наводи,  "лажи" о њему ширио Вучић, као "министар пропаганде у време Милошевића", па зато, како каже, разуме зашто "још увек користи тему масакра у Рачку и каква је била српска верзија онога што се догодило.

"Ако говоримо о убиствима у 'Панда' бару у Пећи, постоји веза између прича које су изашле из Београда док је Вучић био министар информисања. Врло су доследне, до данас говоре о Рачку као да се то није догодило или да је Вокер то искривио или да га је Вокер искористио да некако уништи Србију", тврди он.

Према Вокеру, о Вучићевој "пропаганди" када је у питању масакр у Рачку треба да се зна у свим европским престоницама.

"Мислим да сви у европским престоницама који познају Вучића и српску пропаганду разумеју. Многи људи који су сада у министарствима спољних послова остатка Европе у то време су били премлади да знају за Рачак, али Вучић и то шта он ради са информацијама, дезинформацијама, мислим да се разуме у свим престоницама Европе", каже Вокер.

Упркос томе што сви докази говоре да су се у Рачку српске снаге обрачунале са терористичком ОВК, у овом интервјуу Вокер је поново изнео своју верзију догађаја, коју су многи, па међу њима чак и западни медији попут "Монда", већ оквалификовали као лаж.

"Вучић је био у ланцу командовања Милошевићеве владе. Када ће за њих формирати специјални суд? Погледајте шта је урадила српска војска, српска полиција и људи који су били под командом Милошевића и Вучића", закукава Вокер.

Вокер за себе признаје да је "стар човек" и како тврди зна шта су Срби радили "у Другом светском рату и шта су радили као део Југославије".

"Немам ништа против Србије и српског народа, али власт у Београду се према албанском становништву није односила као према грађанима државе коју води Београд. Третирали су их као да желе да оду одавде и како ја кажем, они и данас још увек мисле да је Косово њихово", тврди почасни приштински доктор наука који је недавно позвао Београд да призна "Косово".

Вокер је поприлично потресен и због тога што се неко сетио злочина који су почињени над Србима и решио да за те злочине суди.

"Веома сам љут због инсистирања међународне заједнице да у Хагу има специјалног тужиоца који би истраживао ратне злочине које је починила ОВК и због тврдње да је Хашим Тачи био врховни командант ОВК. Огромну већину ратних злочина починили су српски војници, српска полиција, српска војска и српски специјалци", нервозан је бивши амбасадор ОЕБС-а. 

Он каже да Русија наставља да подржава Србију и оцењује да ће, како би се "смирио Балкан", то захтевати смањење руског утицаја у региону, а да ће Србија, "морати да изабере пут којим жели да иде".

"Русија је и даље јака подршка Србији, без обзира на њен став. Разумем да Србија може да буде веома оштра у преговорима по неким питањима. Мислим да то произилази из Москве и да остатак међународне заједнице треба мало више да се обруши на Србију ако жели да она буде део модерног света. Ако жели да Европа живи у миру, Москва треба да се повуче", закључује Вокер.

Вокер овај интервју закључује и "топлом причом" о такозваном Косову, за које се увек говори да је чедо Запада. Или се може рећи и Вокерово чедо, будући да је баш његова искривљена верзија догађаја у Рачку довела до НАТО бомбардовања Србије.

"Био сам овде када се ова беба родила, видео сам како излази из колевке, видео сам како расте неколико година...Направљене су грешке, ваше вође из ОВК или цивилне стране нису имале искуства да воде државу или нису смели ништа да воде под Србима. Дакле, направљене су грешке, гледао сам како Косово пролази кроз тинејџерске године, и још није сасвим одрасло, али иде у правом смеру", "дирљиво" закључује Вокер.

image