Магазин

Бизарне фобије од којих људи пате

Страх од кловнова, паукова, мрака и сл. није ништа ново, али листа фобија које људи могу имати је много дужа и интересантнија. Страх од поврћа и страх од купања, су само једне од њих.
Бизарне фобије од којих људи пате© Pexels/Aleksandar Pasaric

Специфичне фобије, попут следећих са листе, представљају страх од предмета или ситуација које су најчешће безопасне. Стручњаци сматрају да је узрок оваквих фобија углавном последица трауматичног искуства из прошлости. Иако можда звуче блесаво, фобије од ''свакодневних'' ствари могу бити велика препрека у нечијем животу. Најчешће се лече интензивном терапијом и директном суочавању са страховима.

Аблутофобија - страх од купања

Фобија која сигурно отежава свакодневни живот. Страх од туширања, купке и сличних контакта са водом су најчешће последица трауме (дављење и сл.).

Четофобија - страх од косе

Они који имају ову специфичну фобију страхују од ''превише'' власи косе и длака. Осим људске, могу имати страх и од животињске длаке, или чак сопствених длака на телу. Једна од последица овакве фобије је губитак косе, поготово код мушкараца.

Омфалофобија - страх од пупка

Фобија која изазива непријатан осећај приликом гледања сопственог или туђег пупка. У неким случајевима појединац често прекрива овај део тела фластерима. Такође, многи који имају овај страх избегавају одлазак на базене или плаже.

Лаканофобија - страх од поврћа

Ирационални страх и осећај нелагоде на изглед, мирис, укус или текстуру поврћа. Најчешће повезан са непријатним искуством везаним са поврћем из прошлости. Слична њој је бананафобија, то јест изражени страх и анксиозност од овог воћа. О овом случају, поједини чак не могу издржати бити у истој просторији са бананом.

Ксантофобија - страх од жуте боје

Људи оболели од ове фобије се плаше било ког предмета у жутој боји (аутомобили, цвеће, храна...). Може бити озбиљна препрека у свакодневном животу и претпоставља се да је главни узрок траума из прошлости повезана са жутом бојом.

Гинофобија - страх од жена

Фобија која се може наћи не само код мушкараца, већ и код других жена. Женски глас, изглед и присуство жене може изазвати бурне реакције, мучнину, анксиозност... Може се повезати и са мизогенијом (мржњом жена), али постоји и само као окидач за ирационални страх.

Глобофобија - страх од балона

Иако су најчешће везани за журке и веселе догађаје, постоје они којима сама помисао на балоне ствара велики осећај страха. Постоји више разлога, од саме глатке и неприродне текстуре, до гласног звука приликом пуцања. Анксиозност од овог звука се може претворити у озбиљан случај глобофобије.

Хипопотомонстроскуедалофобија - страх од дугачких речи

Иронично дугачак назив за прилично озбиљну фобију. Постоји више ралога зашто би се неко плашио дугих речи. Један од њих је нагли осећај ''празнине'' у глави приликом читања реченице која садржи реч са превише слова, као и страх од неуспеха или исмевања због лоше прочитане речи (ово је честа последица сличних, непријатних ситуација из прошлости).

Номофобија - страх од живота без мобилног телефона

Данас сигурно свако осећа нелагоду када му мобилни телефон није при руци или када се поптуно испразни батерија и уређај угаси. Ипак, они који имају номофобију могу имате веома екстремне осећаје анксиозности, муке, дезоријентације на саму помисао раздвајања од телефона. Ово је једна од ''савременијих'' фобија и стручњаци сматрају да је повезана са несигурношћу.

image