Магазин

Животињске главе на ревији разбесенеле јавност - уметност или промоција трофејног лова на животиње

Модна кућа ''Скјапарели (Schiaparelli)'' је започела Недељу високе моде у Паризу фасцинантном ревијом пуном апстракције и надреализма, инспирисану Дантеовим "Паклом". Ипак, поједини креативни избори су постали контровезна тема на друштвеним мрежама.
Животињске главе на  ревији  разбесенеле јавност - уметност или промоција трофејног лова на животиње© Screenshot/FF Channel

Висока мода се разликује од ''типичне'' ревије, јер се у први план стављају креативност, идеје и уметност ручног рада. Улаже се велики ниво труда за овакве колекције а ревија модне куће Скјапарели управо то и потврђује.

Делови хаљине на неким од најпознатијих модела на свету, као што су Наоми Кемпбел и Ирина Шајк, биле су главе животиња. Ревијом су ''прошетали'' лав, снежни леопард и црни вук. Главе су ручно измоделоване, у правом духу високе моде, и оставиле су најјачи утисак у целој колекцији а уједно и изазвале бурне реакције широм света.

Креативни директор Данилеј Роузбери изјавио је да су инспирације за ове комаде биле животиње из ''Инферна'', који је написао Данте Алигијери, италијански песник. Део који описује пакао у његовој ''Божанственој комедији'' описује вука, снежног леопарда и лава. Роузбери је на својој Инстаграм страници додао да ове креације славе природу, која чува жене које их носе.

Испрва су се многи запитали да ли су у питању праве главе, а када је утврђено да нису, критике су и даље наставиле да се гомилају у коментарима испод слика и видео садржаја са ревије, а многи сматрају да је ово директно промовисање трофејног лова на животиње.

''Ово је глорификовање лова на животиње,'' пише неколико корисника на друштвеним мрежама.

''Сублиминална порука у овоме је веома опасна. Требало би пажљивије одабрати инспирацију. Надам се да ћете научити из својих грешака и донирати зарађен новац у корисне сврхе.''

''Ово уопште није етички коректно. Неодговорно и неукусно.''

С друге стране, постоје и многи љубитељи моде који бране овакву естетику, сматрајући да су негативне реакције претеране.

''Неки мисле да ово промовише лов на животиње, али други мисле да није потребно убијати животиње када је довољан таленат и вештина за израду оваквих реплика,'' пише корисник на Инстраграму. Други додају да је важно разумети контекст ревије, поготово када је висока мода у питању.

Ријалити звезда Кајли Џенер је у публици носила Скјапарели хаљину са мотивом лава, исти мотив као Ирина Шајк. Док су многи очекивале негативне реакције организације за заштиту животиња ПЕТА (Peta), као изненађење, у међувремену, стигла је и јавна похвала ПЕТА (Peta) за ове хаљине са главама дивљих звери.

Председница организације Ингирд Њукирк је изјавила да су креације гламурозне и иновативне, као и да славе природу и шаљу поруку против лова зарад задовољавања људског ега.

Поред животињских глава, велику пажњу је привукла музичарка Доџа Кет (Doja Cat), која је имала 30 хиљада црвених ''Сваровски'' кристала на себи, исто као знак Дантеовог ''Инферна''. Оставила највећи модни утисак као гост ревије.

image