Свет

Украјинска офанзива је мало вероватна, чак и да добију тенкове

Ако узмемо у обзир све тенкове који су им обећани, то је само један тенковски батаљон према западним стандардима, оцењује званичник ДНР
Украјинска офанзива је мало вероватна, чак и да добију тенковеwww.globallookpress.com © Armin Weigel

Украјина неће моћи да покрене офанзиву великих размера користећи оружје које Запад планира да обезбеди Кијеву, чак и ако се договоре око испоруке тенкова, рекли су за ТАСС безбедносни званичници Доњецке Народне Републике (ДНР).

Председавајући Здруженог штаба америчких генералштабова генерал Марк Мили рекао је после састанка Контакт групе за одбрану Украјине да је нови пакет војне помоћи усмерен да помогне Кијеву да крене у офанзиву.

"Чак и ако узмемо у обзир све тенкове који су им обећани, они ће чинити само један тенковски батаљон према западним стандардима. То је заиста моћна снага на бојном пољу, али то значи да неће имати ни цео батаљон на пет до десет километара дугој линији фронта. Неће чак да користе ни тенковску чету за напад, најбоље што могу је да користе водове од три до четири тенка. Проблем је што је и чета од десетак тенкова веома уочљива и представља лаку мету, тако да ће бити под ватром и пре него што се упусти у борбу. Само три или четири тенка од десет ће стићи на линију фронта где ће доћи у домет противтенковских ракетних система и другог наоружања", објаснио је један од званичника ДНР.

Амерички министар одбране Лојд Остин рекао је да у Вашингтону није било никаквих најава да се Кијеву обезбеде тенкови "абрамс", а да Немачка још није одлучила о слању тенкова "леопард 2" у Украјину. 

image