Свет

Немачка влада потврдила слање 14 тенкова Кијеву; Украјина: Хоћемо авионе и подморнице

Тенкови "леопард 2" немачке производње долазиће из залиха оружаних снага Бундесвера
Немачка влада потврдила слање 14 тенкова Кијеву; Украјина: Хоћемо авионе и подморницеwww.globallookpress.com © IMAGO/BjÃ�rn Trotzki

Немачка влада је потврдила да ће Украјини да пошаље 14 "леопард" тенкова, јавља кабинет Немачке и потврђује да ће други европски партнери такође послати тенкове Кијеву.

Циљ немачке владе јесте брзо састављање два тенковска батаљона (један батаљон садржи 18-45 тенкова), наводи се у саопштењу портпарола немачке владе.

Као први корак ка том циљу, Немачка ће обезбедити 14 "леопарда 2А6", муницију, логистику подршку и средства за одржавање тих система наоружања.

Украјинске војнике треба брзо обучити за употребу "леопарда" у Немачкој, преноси "Шпигл".

Поред тога, савезна влада ће партнерским земљама дозволити да испоруче своје "леопарде" Украјини. 

Одлука о слању тенкова донесена у уторак увече, наводи немачки лист и додаје да је Пољска већ поднела одговарајући захтев за слање до 14 сопствених "леопарда" Украјини.

Цитирајући инсајдерске информације, "Шпигл" наводи да је одлучујући фактор за промену става Немачке било обећање Вашингтона да ће САД послати 30 главних борбених тенкова "абрамс" у Украјину.

Ускоро најава САД о "абрамсима" за Украјину?

Према незваничним информацијама које цитирају амерички медији, САД намеравају да пошаљу 30-50 "абрамса" кијевском режиму, додајући да се званична објава може очекивати и данас.

Коментаришући објаве медија, портпарол Пентагона Патрик Рајдер изјавио је јуче да САД тренутно нису спремне да објаве да ће послати тенкове Кијеву.

Амерички званичници су претходно изјавили да сада није време за слање "абрамса" Украјини, навевши да су ти тенкови комплексни и да је за њихово руковање неопходна дуга обука.

Немачки канцелар Олаф Шолц инсистирао је на трансатлантској усклађености, када је испорука тенкова у питању.

Званична најава САД о слању "абрамса" Украјини не значи да ће их Кијев ускоро имати и на терену, имајући у виду дужину обуке и стварања услова за њихову дуготрајну употребу, изјавио је бивши амерички војни званичник упознат са расправама за "Си-Ен-Ен".

За сада, званична најава САД имала би за циљ да охрабри Немачку при слању сопствених тенкова, додао је он.

Шпанија, Француска, Норвешка, Финска хоће да шаљу своје тенкове

Шпанија је такође заинтересована за слање својих "леопарда" Украјини, наводи "Ел паис" и додаје да Норвешка разматра могућност слања 4-8 сопствених "леопарда", цитирајући норвешке медије.

Финска такође разматра могућност испоруке мањег броја сопствених "леопарда" Украјини, наводи Ројтерс и додаје да Француска такође може послати одређени број својих "леклерк" тенкова.

Украјинци траже и авионе и подморнице

Заменик министра спољних послова Украјине Андреј Мелник затражио је од Немачке испоруку борбених авиона "торнадо" и "еурофајтер", ратних бродова и подморница његовој земљи, даље преноси "Шпигл".

Коментаришући најаву о испоруци "леопарда", Мелник је изјавио да би то "требало да буде само први корак."

"Имамо веома моћног противника, Руси производе оружје пуном брзином", додао је он.

"Потребни су нам ратни бродови да би обала била заштићена, имамо веома дугу обалу. Такође су нам потребне подморнице да бисмо спречили опасност од новог напада са мора у Црном мору", такође је изјавио Мелник, додавши да је "рат далеко од краја."

image