Свет

Немачка посланица о жртвовању "америчког вазала": Како су САД бациле Берлин у ватру

Севим Дагделен тврди да је Вашинтон "навукао" Немце да пошаљу "леопарде" не би ли бесповратно уништио немачко-руске односе
Немачка посланица о жртвовању "америчког вазала": Како су САД бациле Берлин у ватруwww.globallookpress.com © Michael Kappeler/dpa

Галама која се у претходном периоду дигла око слања тенкова "леопард" у Украјину, показала је "опасно ограничавање немачког суверенитета", сматра заменица шефа посланичке групе Левице у Бундестагу Севим Дагделен која овакав притисак види као бацање Берлина у ватру "како би се бесповратно уништили немачко-руски односи" и из тога Американци извукли корист.

У ауторском тексту за "Берлинер цајтунг", Дагладен подсећа да су САД, практично, намамиле Немце да тенкове пошаљу Кијеву, не показујући уопште да имају намеру да испоручују своје "Абрамсе".

"Западни тенкови би могли да изазову и употребу нуклеарног оружја, и то прво против Немачке. Чини се да је  баш ово дубљи разлог зашто је Вашингтон толико резервисан по питању испорука својих тенкова, док тера свог савезника да се жртвује као вазал", истиче она.

Зато ова посланица Бундестага покушава да протумачи зашто је и како у интересу Вашингтона да пошаље Немце да пуцају на Русију.

"Изгледа да Немачка треба да привуче узвратну ватру из Русије. Јер, не може се избећи утисак да би евентуални контранапад требало да погоди пре свега Берлин. А САД би тако постигле један од својих дугорочних стратешких циљева: да заувек спрече сарадњу Немачке и Русије", јасна је Дагделен.

Јер, како она истиче, "не морате бити пророк да бисте проценили реакције руске јавности на употребу немачких тенкова против Русије".

"Чак и ако Украјина префарба гвоздени крст на немачким борбеним тенковима, ово оружје представљаће обновљену кампању Немачке против Русије, и то посебно за многе Русе који су изгубили рођаке у рату за уништење и колонијализам Вермахта", подсећа ова политичарка.

Дагладен, која је иначе чланица Парламентарне скупштине НАТО-а и заменик члана Парламентарне скупштине Савета Европе, истиче да ће снабдевање Украјине немачким тенковима до мира довести, "исто колико и ратни кредити у Првом светском рату".

"Ове испоруке директно воде у учешће у рату. О њима се не може промишљати без става да је то победа НАТО-а у посредном рату против Русије. Али зато се мора размотрити и руска контра-реакција", упозорава Дагделен.

Она истиче да су притисци САД на Немце да пошаљу борбена возила "нови стратешки моменат у обрачуну са Русијом и Кином".

"У оквиру нове политике конфронтације са евроазијским блоком, Немачка и Јапан треба да постану прве државе којима ће САД ограничити суверенитет", наглашава немачка посланица.

Она наводи да се немачки политичари попут министарке спољних послова Аналене Бербок и председнице парламентарног одбора за одбрану Мари-Агнес Штрак-Цимерман, које су иначе биле и најгласније у жељи да Шолц одлучи да ће послати тенкове Кијеву, понашају као да "првенствено желе да служе интересима америчких корпорација и САД у целини".

"Али свако ко је истински заинтересован за одбрану демократије у Немачкој не сме да дозволи да на сцену дођу марионете буржоазије која се досађује. Тако је било у Првом светском рату и не сме више тако. Морамо да учинимо све да зауставимо ратне хушкаче", јасна је Дагделен.

Одлука да Немци пошаљу тенкове, како она оцењује, води слању борбених авиона, затим ракета, чак и немачких војника.

"Неопходан је нови почетак немачке спољне политике. Прво и најважније мора бити одбијање даље ескалације, друго, потребан нам је и самоуверени демократски суверенитет с којим Немачка више неће бити послушник САД, и треће, сопствена дипломатска иницијатива која позива на хитан прекид ватре", закључује она наводећи да се у идејама о одбијању преговора "открива бескрупулозан став који се ослања на вођење прокси рата НАТО-а против Русије животима Украјинаца".

image