Свет

Шолц између љубави и мржње: Путин ствара Руско царство, али ми бисмо опет са њим

Русији је, како је поручио немачки канцелар, потребно дати шансу да поново покрене економску сарадњу, али та земља "не сме, а и неће победити"
Шолц између љубави и мржње: Путин ствара Руско царство, али ми бисмо опет са њимGetty © Photo by Carsten Koall/Getty Images)

Када Москва оконча сукоб у Украјини, требало би јој дати шансу да поново послује са Немачком, великодушно је изјавио канцелар Олаф Шолц, који је у стилу "чашу меда јошт` нико не попи, док је чашом жучи не загрчи", додао да је убеђен да "Русија не сме, а и неће победити".

Шолц је на састанку Источног комитета за немачко пословање поручио да је Кремљу "потребна шанса да поново покрене економску сарадњу у неком другом тренутку када то буде могуће".

Али, како истиче "сад није то време".

"У овом тренутку сарадња коју имамо је смањена", рекао је канцелар, а пренео недељник "Зеит".

Он је међутим свестан да ће након разрешења сукоба Русија остати највећа земља на европском континенту, и да је "због тога важно да се припремимо за ово време".

А колико су амбивалентна Шолцова осећања према Москви, и колико се канцелар по том питању ломи између љубави и мржње, видело се убрзо када је Немац након ових делимично пријатељских изјава наставио да сипа "жуч" по Русији.

Описао је тако тренутни сукоб Украјини као покушај председника Владимира Путина да поново створи Руско царство, на све то оптужујући Москву за злочине над украјинским цивилима.

Канцеларова љутња на Кремљ може се објаснити тиме што се без Русије, највећа европска економија нашла у огромним проблемима.

Али то није била кривица Русије, јер је Берлин инсистирао (углавном уз настојања Шолцових партнера из зелене коалције) да се дистанцира од енергетске зависности од ове земље.

На исти начин може се објаснити и Шолцова великодушна понуда да се након сукоба Русији поново допусти да се се "игра у песку" са Немачком.

Јер, постаје јасно - превише већ Европу кошта то "хејтовање" Русије и ствари би се далеко лакше одвијале уз обновљену енергетску сарадњу с Кремљом.

Немачка амбасадорка у Вашингтону признала је недавно новонастале економске проблеме своје земље истичући да је то мала цена за "дубоку трансформацију" Немачке у ремилитаризовану континенталну силу, непријатељскију према Русији и ближу САД.

И док садашња власт невино прича о "руским злочинима" и теши се да је одлука о дистанцирању од Москве била исправна, открива се да је претходна влада Немачке до лаката била увучена у замешатељство против Русије, односно да је била међу највећим потпиривачима сукоба у Украјини.

Претходна канцеларка Ангела Меркел прошле недеље је тако отворено признала да споразум из Минска из 2014. године није имао за циљ да реши сукоб у Донбасу, већ сасвим супротно – да Украјини да времена да се наоружа против Русије.

После сазнања о оваквим подвалама запада не чуди што је Путин рекао да је поверење између Москве и Берлина сада "готово на нули".

Изненађује, међутим, упорност Немаца у сваљивању кривице на Русију и њихов отпор да признају колико су погрешних корака за све ово време направили.

image