Русија

Маријупољ у сликама: Полако али сигурно, живот се враћа у нормалу

Фоторепортер Арсениј Котов овековечио је призоре града где руске власти обнављају разорен "бисер Азовског мора"
Маријупољ у сликама: Полако али сигурно, живот се враћа у нормалу© РТ Интернешенел/Арсениј Котов

Прошло је више од осам месеци откако су руске снаге ослободиле Маријупољ од украјинских снага и неонацистичког пука "Азов".

Реч је о другом највећем граду Доњецке Народне Републике који је постао један од симбола специјалне војне операције, а његово ослобађање представља један од највећих тријумфа руске војске.

Фоторепортер Арсениј Котов посетио је Маријупољ два пута, у лето и у зиму 2022. године, када је забележио последице тешких борби, али и обнову града која је још увек у току. 

Лето

"Први пут сам посетио Маријупољ у лето. Да бих стигао тамо, морао сам да стопирам. Возач ме је оставио на булевару Шевченко, једној од централних градских улица, названој по легендарном украјинском песнику", пише Котов.

Како би имао бољи поглед на металуршки комбинат "Азовстаљ", који је служио као последње скровиште ноторних "Азоваца", фотограф се попео на врх оближње урушене вишеспратнице.

"У западном делу града наишао сам на млађи пар који лута око срушене деветоспратнице. Били су лепо обучени, али су сакупљали смеће у рушевинама. Замолили су ме да их не фотографишем", наводи Котов.

Фотограф се присећа како је град био "пун графита" насталих након руског ослобођења.

"Неки од натписа су показивали однос мештана према кијевским властима или другим сличним питањима, док су други били директно повезани са преживљавањем", указује Котов.

Додаје да је један од најчешћих натписа био "Овде живе људи" који је требало да заштити животе становника од граната.

Котов указује да је до јуна већина улица била очишћена, али да су се и даље могли видети "изгорели аутомобили наслагани у двориштима, а трагова некадашњих битака било је по целом граду."

Док се присећа посете главног градског трга, фотограф пише да се он "некада звао Лењинов трг, а на средини је имао споменик оснивачу Совјетског Савеза. Након државног удара 2014. године у Украјини, споменик је срушен, а трг је постао Трг слободе. У јуну 2022. првобитно име је враћено, али споменик још није замењен."

"Док су трајале битке, неонацистички пук Азов је обећао да ће 'евакуисати' локалне становнике у ово позориште", пише Котов.

"Зграда је такође коришћена као склониште за бомбе, а 16. марта, пуна људи, дигнута је у ваздух, наводно од стране украјинских националиста. Тачан број жртава до данас је непознат", додаје он.

Фотограф се присећа како је свакодневни радни живот "једног од највећих лучких градова на Азовском мору" текао нормалнијим током на периферији града.

"13. априла прошле године, заједничке снаге Русије и Доњецке Народне Републике ослободиле су морску луку Маријупољ. Сви таоци, како у објекту тако и на бродовима, ослобођени су. Сама лука није озбиљно оштећена и тренутно се користи за транспорт терета".

Котов пише да су се на овој железничкој станици последњих осам година налазили напуштени електрични возови који су некада повезивали Маријупољ са регионалним центром Доњецком.

Вагони су уништени током интензивних борби 2022. године.

"Прошлог јуна град је и даље изгледао напуштено, али су људи већ почели да се окупљају на плажама", пише фотограф.

"Мине су и даље експлодирале на плажи леве обале, али то није спречило мештане да уживају поред мора".

"Трамвајскi депо бр. 2 на улазу у Маријупољ уништен је током борби", указује Котов и додаје да је почетком марта прошле године престао са радом.

"Тренутно се разговара о реконструкцији неких градских траса", наводи он.

"Као и већина округа на Левој обали, Округ победе је био озбиљно оштећен услед борби. Лети је овај део града изгледао готово беживотно", присећа се Котов.

"Што сам се више приближавао 'Азовстаљу', штета је била већа. Ова зграда само је неколико блокова удаљена од фабрике. Зграде су овде оштећене, али се још увек могу поправити. Зграде на северу су већ срушене", пише фотограф.

"Читав део ове зграде се срушио услед гранатирања, а мали преостали панел на врху формирао је неку врсту лука који је био скинут до новембра", присећа се Котов.

"Ова фотографија, снимљена у лето, приказује штету на левој обали у близини фабрике 'Азовстаљ'. До јесени, када сам се вратио овамо, већина зграда је била порушена. На том месту биће изграђен нови стамбени кварт", указује он.

"У јуну, експлозије су се чуле свуда. Борбе су престале, али фабрика, као и многи други делови града, и даље су минирани. Тимови за отклањање мина су радили по целом граду", пише Котов.

Огромни металуршки комбинат 'Азовстаљ' радио је од 1933. године. Његова локација се простире на 11 квадратних километара. Фабрика има 41 радњу, 80 великих објеката и шест масивних високих пећи.

Током опсаде је тешко оштећена. У пролеће 2022. године 'Азовстаљ' су окупирале Оружане снаге Украјине, укључујући азовске неонацисте. Битка је трајала од 18. марта до 17. маја.

"Слична оштећења могу се наћи широм области", указује Котов. "Према садашњем плану развоја града, постројење ће бити срушено, а на том месту биће изграђен парк. Међутим, процес рушења још није почео", указује он.

"Градска затворена пијаца тешко је оштећена током борби. Купола је погођена са неколико граната, а радни простор изрешетан гелерима. Када су лети пролазили кроз структуру, људи су морали да отерају огроман чопор паса луталица. Некада су их трговци хранили, сада су изгледали мршаво и гладно", присећа се фотограф.

"Током лета, велики део града још увек није имао воду, гас и струју. Локални становници, који су одлучили да остану, добили су помоћ од руских оружаних снага, волонтера и хуманитарних организација", указује фотограф.

Зима

"У децембру 2022. године Маријупољ је личио на огромно градилиште. Грађевински радници из целе Русије, па чак и других бивших совјетских република обнављали су град", наводи фотограф.

"Велики део булевара Шевченко остао је нетакнут. Управо због тога, булевар је сада најпрометнији део града. Овде пијаца цвета. Пошто су супермаркети и све веће продавнице опљачкане и уништене, мештани сада хрле тамо да купују све врсте робе: од техничких уређаја до воћа и поврћа из оближњих села", пише Котов.

"Многе зграде на даљем крају Металуршког насеља избегле су велика оштећења. Оно мало погођених поправљају грађевински радници из Русије", описује фотограф.

Арсениј Котов указује да су стручњаци обишли све зграде у Маријупољу како би одлучили да ли могу да се реконструишу. Тамо где је могуће, штета је санирана, а остали објекти се руше.

"Зграде од цигле се лакше поправљају од тзв. панелних зграда, сазданих од бетонских блокова. Када је панел оштећен, мора да се уклони и замени било циглама, било новим панелом, али у случају зграда од цигле, рупе од граната могу се брзо попунити циглама", објашњава фотограф.

"Чак и потпуно нетакнуте зграде биће предмет капиталне поправке. На већини ће бити замењени кровови, цеви, радијатори, прозори. Трошкове ће покрити руска влада", указује Котов.

Током борби оштећене су скоро све административне и стамбене зграде у централном округу, укључујући цркве и капеле.

"Већина радова на рушењу обавља се багерима и другом грађевинском опремом. Панелне зграде се брзо руше – потребно је око недељу дана да се сруши зграда од девет спратова", наводи Котов.

"Котларница је пуштена је у погон јесенас, баш у време грејне сезоне. Почетком децембра грађевински радници су заменили и кровове на оближњим зградама", пише фотограф.

"Ове зграде у Маријупољу обновљене су међу првима. До децембра је урађен велики део унутрашњих радова, замењени су прозори, док је обнова фасада скоро готова", наводи Котов.

Ланац покретних кафеџиница под називом "Маријупољ је Русија и тачка" чији се назив поиграва са именом руског ланца ресторана брзе хране "Укусно и тачка" појавио се на улицама града прошле јесени.

"Још нисам пробао њихову кафу, али кафић је популаран међу мештанима и радницима", пише Котов. 

image