Русија

Москва: Украјинске снаге убиле више од 3.000 цивила у Маријупољу

Против врховног команданта украјинских трупа Валерија Залужног и других војних лидера покренут је кривични поступак због ратних злочина у том граду
Москва: Украјинске снаге убиле више од 3.000 цивила у МаријупољуGetty © Brendan Hoffman / Stringer

Неколико хиљада мртвих цивила пронађено је у Маријупољу након што су руске снаге преузеле потпуну контролу над овим кључним градом на Азовском мору 16. маја, саопштио је данас Истражни комитет Руске Федерације.

"Само у априлу на позицијама које су напустиле украјинске трупе пронађена су тела 51 цивила, а након што је цео град ослобођен и прегледан, број убијених цивила је знатно порастао и износи више од 3.000", саопштио је Комитет, како преносе "РИА Новости".

Према истрази, у време док су хуманитарни коридори функционисали, Оружане снаге Украјине поделиле су Маријупољ на неколико рејона, а борци Националне гарде Украјине, (у оквиру које је и неонацистички батаљон "Азов") су постављали препреке и тако онемогућавали евакуацију.

"У немогућности да напусте град и набаве храну, цивили су постајали жива мета украјинских злочинаца који су их убијали на разне начине", наводи Истражни комитет.

Истражитељи су предложили да се због потешкоћа у утврђивању њиховог идентитета направи база података са ДНК погинулих становника Маријупоља.

Против врховног команданта украјинских трупа Валерија Залужног и других војних лидера покренут је кривични поступак због ратних злочина у том граду.

Војска Русије је преузела контролу над Маријупољом средином маја. Током борби, које су трајале од почетка марта, град је озбиљно оштећен – пријављено је да 20 одсто стамбеног фонда није могло да се обнови.

Током непрестаних борби, руска војска је отворила хуманитарне коридоре и према ДНР и према територијама које контролише Кијев, али је украјинска војска ометала њихов рад и отварала ватру на цивиле који су покушавали да напусте град.

image