Србија и Балкан

Дрецун: Бриселски споразум јасно дефинише ЗСО, нема простора за друге предлоге

Ово је покушај политичког маневра да се изглед ЗСО прилагоди виђењу Приштине, рекао је председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију
Дрецун: Бриселски споразум јасно дефинише ЗСО, нема простора за друге предлоге© Tanjug/AP Photo/Marjan Vucetic

Председник скупштинског Oдбора за Косово и Метохију Милован Дрецун поновио је Бриселски споразум прецизно дефинисао шта треба да се уради да би се формирала ЗСО и да нема простора за друге предлоге.

"Први Бриселски споразум у шест тачака дефинише да ће постојати асоцијација општина у којој Срби чине већину на Косову и Метохији. Заједница у којој Срби чине већинско становништво, што значи да има и људи других националности. Чланство ће бити отворено за сваку другу општину, ако се о томе сагласе чланови", рекао је Дрецун за РТС.

Он је истакао да ће након усаглашавања чланова две стране формирати управљачки тим за формирање Заједнице и да ће га чинити представници четири општине на северу КиМ који ће израдити нацрт статута, који у они израдили.

Дрецун је навео да нема наставка дијалога и повратка Срба у институције Приштине док се не формира ЗСО.

"Ово је покушај политичког маневра да се изглед ЗСО прилагоди виђењу Приштине, иако Курти говори да за њега Бриселски споразуми не постоје и да неће бити формирана ЗСО и да треба разговарати само о мањинским правима. Избегава да користи термине који се користе у Бриселском споразуму", напоменуо је. 

Дрецун је рекао да предлог статута које је урадила немачка невладина организације Фридрих Еберт сматра покушајем немачке политике да се изигра Бриселски споразум када је реч о ЗСО.

Како је истакао, ауторски текст америчких дипломата Дерека Шолеа и Габријела Ескобара је коректан и "интересантан је став да је ЗСО у складу са уставом и да не виде разлог зашто не би била формирана", истакао је председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију.

"Заједница би била институционални механизам, који би Приштина признала, са циљем да се заштити српски народ, да им се осигура безбедан живот и економски развој", рекао је Дрецун.

Дрецун је рекао да нема чланства "Косова" у УН, нити прихватамо да признамо лажну државу Косово. Дрецун каже да се види један другачији концепт САД о наставку дијалога од оног који је представљен у француско-немачком плану.

"САД су прихватиле став Београда . Став САД је коректнији због снажног става Београда који је рекао да нема наставка дијалога пре формирања ЗСО и нема повратка Срба у приштинеке институције", истакао је Дрецун.

"Косово" није отето, у току је покушај да га отму

Говорећи о изјави хрватског председника Зорана Милановића, који је рекао да је "Косово" отето од Србије, каже да Милановић има тренутке када се погледа у огледало и када му проради савест па каже нешто истинито.

"Не бих се сложио са њим да је 'Косово' отето, у току је покушај, а док га коначно отму, а ја се надам да неће, има много воде да прође Дунавом и Савом. Из овог човека је проговорила истина. Али то не значи да ће они променити став.", каже Дрецун.

Оценио је да је важно да се председнику Александру Вучићу пружи снажна подршка већине у парламенту у намери да истраје у одбрани наших државних интереса, на начин да може да разговара након формирања ЗСО о француско-немачком предлогу, али да никако не прихвати да се пређу наше црвене линије.

"Нема чланства 'Косова' у УН што се нас тиче, нити ћемо прихватити лажну државу, о свему другом може да се разговара", закључује Дрецун.

image