Свет

Скандал у Британији: Нуклеарну подморницу поправљали супер лепком!?

Оштећени шрафови на расхладним цевима нуклеарног реактора су лепљени, уместо да се замене, пише "Сан"
Скандал у Британији: Нуклеарну подморницу поправљали супер лепком!?© Andrew Linnett/MoD Crown Copyright via Getty Images

Док Аустралија претражује руту дугу 1.400 километара не би ли нашла "изгубљену" радиоактивну капсулу од свега осам милиметара, Британци немају времена да се чуде њиховом немару, будући да имају веће проблеме - њихове нуклеарне подморнице поправљају се супер лепком!

Британски министар одбране Бен Волас, наводно је позвао на хитну истрагу након што је "Сан" открио да је рутинска инспекција једне од британских нуклеарних подморница "Тридент" пронашла доказе о бизарној поправци.

Радницима је, изгледа било мука да оштећене шрафове мењају, па су се тако наводно досетили да би супер лепак могао им да послужи да залепе поломљене главе завртања који спајају расхладне цеви у нуклеарном реактору "ХМС Вангард".

"Сан" наводи да је најмање седам вијака који су причвршћивали излолацију на овим цевима које спречавају топљење реактора (што се иначе догодило током Чернобиљске катастрофе), третирано на овај начин.

Потенцијално катастрофалне поправке примећене су тек раније овог месеца када се један од вијака, потпуно очекивано, распао током рутинске провере уочи заказаног првог паљења реактора при максималној снази.

image