Русија

Рјабков: Тренутно нема дијалога између САД и Русије о Украјини

Заменик руског министра спољних послова каже да се не практикују никакви састанци, никакви специјализовани формати за овакву врсту консултација, као и да су САД веома "лабаве" у погледу својих обавеза према Уговору о смањењу стратешког офанзивног наоружања (СТАРТ)
Рјабков: Тренутно нема дијалога између САД и Русије о Украјиниwww.globallookpress.com © Igor Sinitsyn/imageBROKER.com

Заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјабков рекао је да тренутно нема дијалога између Руске Федерације и Сједињених Америчких Држава о Украјини.

"Тренутно се не води никакав дијалог о Украјини и специјалној војној операцији. Постоји само комуникација између Стејт департмента са амбасадом САД у Москви и као амбасадом Русије у Вашингтону, има повремених телефонских позива на другим нивоима, али се не практикују никакви састанци, никакви специјализовани формати за овакву врсту консултација. Бар у овом периоду то није случај", напоменуо је Рјабков.

Он је рекао да не зна ништа о наводним контактима шефа ЦИА Вилијама Бернса и руске стране.

"Не знам ништа о таквим контактима. И није баш јасно одакле долази ова врста информација и за коју сврху су поруке које изазивају талас спекулација", рекао је Рјабков одговарајући писање медијских извештаја да је Бернс понудио Москви 20 одсто територије Украјине.

Амерички председник Џозеф Бајден наводно је послао шефа ЦИА Вилијама Бернса у тајну мисију у Москву, а затим у Кијев средином јануара, наводи се у извештају "Ноје Цирихер цајтунга" (ННЗ). Бела кућа и ЦИА су одмах реаговала на извештај швајцарско-немачког листа, рекавши да није тачно да су САД понудиле Русији 20 одсто украјинске територије као део мировног предлога.

Портпарол Дмитриј Песков демантовао је ове наводе.

САД се слабо придржава својих обавеза из СТАРТ-а

Како је Рјабков навео, САД су веома "лабаве" у погледу својих обавеза према Уговору о смањењу стратешког офанзивног наоружања (СТАРТ), напомињући да су бројне одредбе уговора много пре почетка специјалне операције у Украјини постале предмет њиховог де факто порицања од стране Американаца.

"Сами Американци су веома лабави у својим обавезама према СТАРТ-у. Ако пажљиво прочитате преамбулу уговора, видећете низ одредби у њему, почев од недељивости безбедности, фиксирања намере да послујете као партнер, поправљајући однос између стратешког офанзивног и стратешког одбрамбеног наоружања. Све ове одредбе, пре почетка специјалне војне операције, биле су углавном предмет де факто порицања америчке стране, с обзиром на непријатељску политику према Русији коју Вашингтон води последњих година", рекао је.

Према његовим речима, као и обично, Вашингтон оптужује Русију да занемарује своје обавезе према СТАРТ-у.

"Ми се не одричемо уговора, ми смо му посвећени, у потпуности се придржавамо централних одредби о бројчаним ограничењима за лансирне ракете и бојеве главе. Увек смо то радили и наставићемо да радимо и даље", нагласио је. 

Он је напоменуо да је у току рад на осталим одредбама споразума.

"Настављамо да радимо на другим одредбама уговора, укључујући и оне које се односе на размену информација у оквиру њега. Надамо се да ће слични кораци уследити и са америчке стране, показујући у пракси да су САД спремне да се придржавају овог документа", поручио је.

Заменик руског министра спољних послова рекао је да је прошле недеље разговарао са новом амбасадорком САД у Москви Лин Трејси о ситуацији око Споразума о смањењу стратешког наоружања.

"Тема разговора током нашег састанка била је ситуација око СТАРТ-а. Након тога су Американци објавили своје тврдње према нама по овом питању. Није било ничег неочекиваног или изненадног у њиховом наступу. Чињеница је да је покушај америчке стране да се све што је у вези са радом билатералне консултативне комисије представи као једна сасвим засебна прича, која гледа ван контекста онога што се дешава у Украјини и око ње. Сада је то све има јавни карактер", закључио је.

image