Русија

Рјабков: Свет неће заборавити Пауела и епрувету, САД да се ослободе синдрома "све нам је дозвољено"

Слика Колина Пауела који показује епрувету са прахом одавно је постала позната као оличење лицемерја и уверења владајуће америчке елите у сопствену некажњивост и ароганцију, рекао руски дипломата
Рјабков: Свет неће заборавити Пауела и епрувету, САД да се ослободе синдрома "све нам је дозвољено"Getty © Mario Tama

Вашингтон не треба да се нада да ће сећање на инсценирање са епруветом коју је 2003. године државни секретар САД Колин Пауел показао у СБ УН успети да закопају у живом песку историје – САД ће морати да се ослободе синдрома "све нам је дозвољено", рекао је за "РИА Новости" заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков.

Он је тим речима прокоментарисао 20. годишњицу седнице Савета безбедности УН на којој су САД покушале да оправдају намеру да нападну Ирак.

"Слика Колина Пауела који показује епрувету са прахом одавно је постала позната као оличење лицемерја и уверења владајуће америчке елите у сопствену некажњивост, у неоспорно право да арогантно држе лекције остатку света, примењујући силу против очигледно слабог противника ради очувања сопствене глобалне хегемоније", рекао је Рјабков.

Како је додао, то што је управо тадашњи државни секретар, који надмашује и у професионалном и приватном плану оне који су после њега управљали спољном политиком САД, тада извео ту срамну инсценацију не мења суштину ствари. Рјабков је подсетио да "Колин Пауел касније није скривао да је био приморан да лаже, извршавајући наређење".

"Претпостављамо чак да га је гризла савест која у принципу није својствена америчкој политичкој класи, посебно из данашње генерације. Оно што је најважније – за разлику од ситуације са почетка 2000-их година, Вашингтон више неће остајати некажњен за међународно разбојништво, као што се раније догодило против беспомоћне Југославије. У геополитичким реалностима које се брзо мењају САД сада објективно нису у стању да прибегну употреби силе сваки пут када им падне на памет без озбиљних последица по себе", поручио је Рјабков.

По његовим речима, „срамотно бекство из Авганистана је означило границе војних могућности Америке, али их није одучило" од таквих потеза.

"Доказ за то је мешање Америке у Украјини као учесника у сукобу – старе навике и манири, агресивна и необуздана реторика. Али Американци ће ипак морати да се ослободе синдрома 'све је дозвољено' који је тако јасно манифестован приликом скандала са епруветом. Такође ће морати да узимају у обзир Русију, Кину и друге велике међународне играче који формирају праведнији мултилатерални светски поредак. Не треба се надати да ће сећање на оно што се догодило пре 20 година бити закопано у живом песку модерне историје", закључио је Рјабков.

Државни секретар САД Колин Пауел показао је 2003. године у СБ УН епрувету са белим прахом као доказ наводног поседовања оружја за масовно уништење код Ирака, што касније није било потврђено.

image