Економија

Компанија "Дел" у сусрет рецесији отпушта 6.650 радника

Амерички компјутерски гигант због неизвесне будућности елиминише чак одсто радне снаге
Компанија "Дел" у сусрет рецесији отпушта 6.650 радникаwww.globallookpress.com © Heiko Rebsch/dpa

Амерички компјутерски гигант "Дел технолоџиз" отпушта око 6.650 запослених, односно чак пет одсто своје укупне радне снаге.

Разлог за овакав рез, како преноси Ројтерс, јесте борба са падом на тржишту персоналних рачунара и припрема за потенцијалну рецесију.

"Дел технолоџиз" се тако нашао у истој "каши" као и бројне друге америчке компаније, од "Голдман сакс групе" до "Алфабета" (матичне компаније "Гугла").

И оне су ове године без посла оставиле хиљаде људи, не би ли пребродиле пад потражње изазван високом инфлацијом и растућим каматним стопама.

"Дел" је већ покушавао да смањи трошкове, и то тако што је уводио паузе у запошљавању и ограничавао службена путовања. Али, ни то није помогло да се компанија опорави од пада продаје рачунара након пандемије, који је већи од половине прихода "Дела".

"Оно што знамо је да тржишни услови настављају да еродирају и да је будућност независна", рекао је директор компаније Џеф Кларк у допису запосленима.

Трошкове везане за отпуштања "Дел" ће, како је наведено, књижити у свом четвртом фискалном кварталу, који се завршава у јануару.

И "Делу" ривалска компанија "ХП", такође је најавила отпуштање до 6.000 радних места.

Тржиште рачунара и таблета доживљава у 2023. години нову годину пада (од 2,6 одсто), након брзог успона који се због рада на даљину догодио током пандемије.

"Било је само питање времена када ће талас технолошких отпуштања доћи до ’Делове’ обале", оцењује тржишни аналитичар Сузана Стритер.

image