Економија

Нови резови у "Амазону": Отпуштају више од 18.000 запослених

Амерички гигант најавио највећи талас отпуштања до сада, а слични трендови присутни су и у другим технолошким компанијама
Нови резови у "Амазону": Отпуштају више од 18.000 запосленихwww.globallookpress.com © Cfoto

Онлајн гигант "Амазон" најавио је да ће отпустити више од 18.000 запослених, што је највеће смањење броја радника у историји ове компаније и показује да се криза у технолошком сектору продубљује, преноси "Блумберг".

Резови, који су почели прошле године, првобитно је требало да погоде око 10.000 запослених. Смањење броја запослених превасходно ће погодити секторе малопродаје и људских ресурса.

"'Амазон' је у прошлости изгурао тешка и непредвидива времена, и наставиће то да ради у будућности", рекао је извршни директор компаније Енди Џаси. "Ове промене ће нам омогућити да остваримо дугорочне циљеве са снажнијом структуром."

Компанија је раније признала да је током пандемије запослила превише људи, тако да се очекивало да ће ове године доћи до смањења броја радника. Ипак, масовна отпуштања, укључујући рез од 10 одсто у компанији "Сејлсфорс", указују на то технолошки сектор налази у дубокој кризи.

Тржишта су позитивно реаговала на мере штедње у "Амазону", пошто је вредност његових деоница скочила око два одсто након што је "Волстрит џорнал" објавио вест о отпуштању радника.

Отпуштање 18.000 људи највеће је смањење броја запослених у технолошкој компанији током тренутног успоравања, али "Амазон" има далеко већу радну снагу од својих конкурената из Силицијумске долине. Та компанија је крајем септембра имала више од 1,5 милиона радника, што значи да би последња смањења представљала око један одсто радне снаге.

Највећа светска интернет продавница прилагођава се наглом успоравању раста е-трговине, пошто се купци враћају навикама из периода пре пандемије. "Амазон" је већ одложио отварање нових складишта и зауставио запошљавање у својој малопродајном сектору.

Компанија са седиштем у Сијетлу такође покушава да усклади вишак својих капацитета са смањеном потражњом. То укључује покушај продаје вишка простора на својим теретним авионима, наводи "Блумберг" позивајући се на своје изворе.

image
VV inauguration
banner