Магазин

Масленица - Руски обичај испраћања зиме и припрема за Велики пост који се прославља палачинкама

Припремање палачинки (бљини), обавезан одлазак код таште за срећан брак и "реванш" вечера, као и дан за тражење опроштаја - који су то руски обичаји у Масленичној недељи којих се треба придржавати како би година била успешна, а брак срећан?
Масленица - Руски обичај испраћања зиме и припрема за Велики пост који се прославља палачинкама© wikimedia/Kapelka ya

Вероватно је Масленица најпознатији и најпопуларнији словенски празник који се очувао до данашњег дана у руској традицији. Њему претходи Масленична недеља, која ове године пада у периоду између 20. и 26. фебруара. За православне хришћане ова недеља је,последња прилика да се једе мрсно, и богато ручавају, будући да одмах иза Масленице почиње Велики Пост, који ће трајати све до Ускрса. Како се у Русији називају дани у Масленичној недељи и шта се сме, а шта не током овог периода?

Понедељак, 20. фебруар - "Сусрет", почетак "уске" Масленице

Тога дана домаћица куће мора испећи велику палачинку (бљин, како је називају у Русији), богато је подмазати маслацем и дати као милостињу ономе коме је потребно, или бакама у цркви. Што је палачинка већа и маснија, то ће година бити боља за чланове породице.

У понедељак се обично праве први ручкови и планира пријем гостију, а да би у кући увек било новца, прво се правила велика количина палачинки, а затим до детаља рибала и сређивала кухиња - прљавштина у кући, брашно и мрве по поду слуте на сиромаштво и болести. У понедељак се такође одаје почаст и преминулим члановима породице, али и моли за здравље стоке (или кућних љубимаца).

Ипак, постоје и ствари које се никако не смеју радити:

  • Планирање будућости, нарочито наглас - ништа се неће обистинити
  • Позајмљивање новца или тражење у зајам
  • Трошење новца на непотребне ствари
  • Одлазак у госте празних руку

Уторак, 21. фебруар - "Флертовање", други дан Масленице

По традицији овога дана млади се скупљају у кући било које неудате девојке из друштва, а током велике и богате вечере "баца се око" на некога од гостију. Упознавање током Масленичне недеље увек је добар знак.

У уторак се обично посао ставља по страни, или, у најмању руку, обавља само оно што нам не представља претерано оптерећење. Тај дан посвећен је весељу и друштву, а не самоћи и миру. Како би се подстакла природна лепота и успорило старење, тог дана треба правити "месечеву водицу" (у стаклену посуду потребно је сипати воду, додати у њу кристале и траве попут лаванде или рузмарина, и оставити преко ноћи поред прозора да се "напуни" месечевом енергијом) и уживати у топлим купкама, а може се ићи и у сауне и бање.

Шта се не сме? Не сме се:

  • Сређивати кућа и прати веш
  • Лагати и варати - ако је потребно да са са неким помирите, треба то радити искрено, иначе срећа ће вам окренути леђа
  • Одбијати дати милостињу ако је просјаци траже

Среда, 22. фебруар - "Лакомка", дан када се иде код таште на палачинке

У среду свака брижна мајка може да утиче на личну срећу своје ћерке, и према руској традицији, њеног изабраника позове на палачинке. Што више мушкарац поједе - то ће срећнији, богатији и дужи брак имати.

Овај дан је добар за тражење давно изгубљених ствари. Ако сте изгубили неки предмет или га једноставно затурили у кући и не можете га наћи, сада је прави тренутак да га потражите. На "Лакомку" се обично враћају дугови, моли за заштиту породице и породичне среће, али и за заштиту од непријатеља. Да бисмо се заштитили од крађа, под отирач треба да ставимо кованицу златне боје.

У среду се не сме:

  • Гледати у небо - онај ко погледа, и види звезду падалицу, сматра се да ће ускоро ће изгубити себи блиску особу
  • Остављати прибор за шивење и штрикање преко ноћи - иначе, ето непријатности у приватном животу
  • Свађати са блиским људима

Четвртак, 23. фебруар - "Весеље", почетак "широке" Масљенице

Овај дан по традицији треба провести ван куће и уживати у зимским чаролијама – санкање, клизање, скијање и остали зимски спортови одличан су начин да се проведе време. Они који живе у пределима без снега не преостаје ништа друго него да уживају у шетњи или физичкој активности у природи, а идеално би било отићи ван града са породицом и пријатељима.

Иако је Масљеница посвећена палачинкама, у четвртак палачинке нису главне звезде – већ кекси и штрудле са разним надевима, а срећа ће се осмехнути онима који их буду припремали. Иначе, ово је једини дан Масљеничне недеље када је у реду наручити храну уместо припремати је самостално.

Ипак, неке ствари никако не смемо тај дан:

  • Лечити зубе - и најмања пломба или банално чишћење каменца код зубара може нам донети непријатности током читаве године
  • Изводити било какве хируршке захвате или третмане улепшавања - могуће су инфекције и појава компликација и ожиљака, а процес опоравка може да се одужи
  • Свађати се или расправљати са руководиоцима или надређенима

Петак, 24. фебруар - "Таштино вече", дан када женина мајка долази у посету

Обично се на "реванш" вечеру ташта зове још у среду, када су јој у госте долазили ћерка са зетом. У случајевима када је у породици тензична атмосфера, ташта баш овај петак користи како би са младима изгладила односе.

Према традицији, у петак се унучићи предају бакама и декама са мужевљеве стране, како би муж ташти показао  колико је галантан и великодушан. У петак је обичај да се дарују дарови и бави хуманитарним радом, али и угађа себи.

Има ли нешто да се не сме? Има, не сме се:

  • Пити жестина у великим количинама - наравно, чаша, две шампањца за сјај у очима се не рачунају
  • Бацати гардероба или распремати одећа, а не смеју се ни прати прозори - према веровању то привлачи немаштину
  • Кукати, водити аброве и осуђивати било ко
  • Хвалити се сопственим достигнућима - иначе их ускоро неће бити
  • Шити и плести - ето невоље

Субота, 25. фебруар – "Заовина седељка", дан када жена у госте зове рођаке свог мужа

Субота је дан када муж коначно "предаје штафету" жени - сада је њен ред да искаже поштовање мужевљевој породици, а нарочито свекрви и његовим сестрама. Уколико их муж нема, у гости се зове сва ближа родбина или блиски пријатељи – жена се "одужити" мора. На сто се обавезно ставља светли столњак, а у кући се мења и постељина и постављају чисти теписи.

Уколико пак у госте нема кога до позове (да, и то се дешава) - то је дан за здравље и забаву са малишанима. Деци се даје потпуна слобода да се играју како год пожеле, без критика и ограничавања од стране строгих родитеља. Ово је и добар дан за куповину накита и обуће, али и ситница за кућу.

У суботу се не сме:

  • Обећавати оно што нисмо сигурни да ћемо успети да испунимо
  • Започињати никакав нови посао или пројекат
  • Палити ватра у камину, па чак ни свеће - изгореће нам здравље
  • Читати књига

Недеља, 26. фебруар - "Испраћај" Масленице и Недеља опраштања

Раније се на овај дан традиционално спаљивала фигурица Масленице, а овај дан је обележавао крај зиме и почетак пролећа. Овај дан је и последњи дан пред Велики Пост, па је зато јако важно склонити и избрисати све лоше из живота, али и опростити онима који су се огрешили о нас. У Русији се на овај дан традиционално тражи опроштај за све грехове које смо некоме учинили, а као одговор на молбу за опроштај изговара се: "Ја праштам, и Бог ће ти опростити".

Недеља је дан за весеље и одлазак у госте, али и чињење добрих дела. У народу постоји веровање да ако неудата жена на улици сретне пијанца - удаће се током годину дана. Иначе, и свадба на Масленицу значи да ће брачни пар имати срећан брак, без превара и свађа.

Ипак, постоји неколико "не" када је у питању овај дан:

  • Не сме се остављати смеће у кући - треба га избацити напоље, а најбоље би га чак било спалити
  • Не смеју се палачинке сећи ножем - свађе у кући биће неизбежне
  • Не смеју се спомињати упокојени, али ни желети зло људима - ово је дан примирја, а не свађа
  • Не смеју се ни садити, заливати или окопавати биљке или саднице

image
VV inauguration
banner