Свет

Епилог тужби против америчке компаније због азбеста у пудеру: Нагодба од 6,5 милијарди долара

Требало би да се у наредна три месеца реше сви захтеви које су упутили оштећени, тврдећи да су добили рак јајника
Епилог тужби против америчке компаније због азбеста у пудеру: Нагодба  од 6,5 милијарди долараwww.globallookpress.com © Rafael Henrique

Америчка фармацеутска компанија "Џонсон и Џонсон" најавила је нагодбу вредну 6,48 милијарди долара поводом тужби у којима се тврди да азбест у њиховим производима са пудером изазива рак јајника. Због овог договора, трећа подружница компаније ће ићи у банкрот.

Требало би да се у наредна три месеца реше сви захтеви које су упутили оштећени, тврдећи да су добили рак јајника.

Из компаније наводе да су њихови производи безбедни, али сагласи су са договором који су подржали многи адвокати тужилаца.

Међутим, како додаје Ројтерс, мишљења о предлогу варирају међу адвокатима. Неки виде да би било праведно да се сви предмети усвоје, док други оптужују "Џонсон и Џонсон" да манипулише гласовима пороте ради своје користи.

Агенције наводе да ће компанија издвојити 11 милијарди долара за поравнања у случајевима о "канцерогеном пудеру".

Тренутни предлог има за циљ да реши до 100.000 захтева због рака јајника, уз друге нагодбе. Компанија се сада суочава с обновљеном научном анализом на суду.

Иако је компанија победила у 95 одсто случајева, неки оштећени су пресудама добили велике суме. Они су престали да продају талк на бази беби-пудера због правних изазова и проблема с јавним мишљењем.

image