Спорт

Новак не игра, а све дуже влада: Прославља 37. рођендан као најбољи, Алкараз пада на четврто место?

Ђоковићу већ одавно није приоритет прво место на АТП листи, али тамо ће остати готово читав мај, након што су његови главни ривали у престоници Шпаније добили лоше вести
Новак не игра, а све дуже влада: Прославља 37. рођендан као најбољи, Алкараз пада на четврто место?Getty © Europa Press Sports / NurPhoto / Contributor / Julian Finney / Julian Finney / Staff

Новак Ђоковић је одлучио да ни ове године не наступи на мастерсу у Мадриду, а тамо су се ствари некако поново одиграле на добар начин по њега.

Тачније, ствари су се добро одиграле по његово прво место на АТП листи, пошто су такмичење у престоници Шпаније у среду у кратком размаку завршили и Карлос Алкараз и Јаник Синер.

Синер је имао прилику да стигне до још једне велике титуле ове сезоне, пошто је претходно освојио Аустралијан опен и Мајами. Да је то урадио и у Мадриду, Ђоковићу би се примакао на само 330 бодова заостатка, са реалним шансама да већ на мастерсу у Риму покуша да први пут у каријери постане најбољи тенисер света.

Ипак, повреда кука значила је да је Италијан морао да преда меч Феликсу Оже-Алијасиму без борбе, па је завршио учешће у четвртфиналу. Он јесте за 200 бодова смањио заостатак за Србином, али је и даље на 1.130 бодова далеко од њега.

За то време, Карлос Алкараз је доживео пораз од Андреја Рубљова у четвртфиналу и то након што је водио 1:0 у сетовима. И он се овог пролећа мучи с повредом (десна рука), па би већ од наредног понедељка могао да склизне на четврто место на листи најбољих играча.

За то је потребно само да Данил Медведев у четвртак савлада Јиржија Лехечку, чиме ће за 50 бодова заобићи Шпанца и вратити се на треће место на АТП листи.

Све то значи и да је Ђоковић још миран на врху ранг листе. Иако му то одавно није приоритет, рекордер са 24 гренд слем титуле, остаће први на свету бар до 27. маја и достићи ће најмање 426 недеља на врху ранг листе.

То значи и да ће Ђоковић прославити свој 37. рођендан (22. маја) као најбољи играч света, што никада нико пре није успео да уради, као и да ће бити први носилац на Ролан Гаросу. А то је оно где тек треба очекивати правог Новака.

image