Србија и Балкан

Косовски снајперисти на обуци у Јордану

Повезујемо директно што су Албанци отишли у Јордан са САД, јер да они нису дали зелено светло, они не би били тамо – сматра бивши официр КОС-а Љубан Каран
Косовски снајперисти на обуци у Јордануwww.globallookpress.com © Gregor Mayer

Припадници тзв. Косовских безбедносних снага (КБС) обучавају се у Јордану за професионалне снајперисте. Како је на свом Фејсбук профилу навео такозвани министар одбране Косова Арменд Мехај, припадници КБС-а налазе се у Јордану, где пролазе специјалну обуку с елитиним снагама за специјалне операције. Јорданска војска иначе важи за најобученију и најпрофесионалнију у арапском свету, а има и посебне везе с војском Сједињених Држава.

"Професионални снајперисти придружиће се нашим редовима. Наши командоси из Јединице за специјалне операције пролазе специјалну снајперску обуку у Јордану са својим колегама из Снага за специјалне операције земље домаћина", навео је Мехај у објави на Фејсбуку, те додао да су захвални због прилике коју су им пружили јордански партнери, као и будућег успеха њихових командоса.

Испод поста су објављене фотографије на којима су приказани кадети с Космета током обуке која укључује употребу експлозива за наслине уласке у објекте.

Претходно је, по британском налогу, седам припадника КБС-а послато у мировну мисију на Фолкландска острва, на три године, док су привремене приштинске институције одлучиле да повећају буџет за војску за готово 55 одсто. Иначе, по Резолуцији Савета безбедности 1244 тзв. Косово не би ни смело да има сопствену војску.

Ипак, очекује се да ће припадници КБС-а који прођу обуку у Јордану своје вештине користити у сличним условима (пустиња и вискоке температуре), дакле за сукобе  на Блиском истоку.

Међутим, како "Политика" незванично сазнаје, на предлог Велике Британије, могуће је да крајем године неколико припадника КБС-а оде на обуку у НАТО базу у Немачкој, где су прилике и окружење (с доста зеленила) налик на оне на Косову и Метохији. До сада, Америка није позитивно одговорила на овај захтев чекајући даљи развој ситуације између Београда и Приштине.

Бивши официр КОС-а Љубан Каран изјавио је за београдски лист "да није изненађен што се под окриљем НАТО-а обучавају косовски снајперисти", али и истакао да јорданска војска није нимало наивна будући да има три бригаде које спадају у специјалне јединице.

"Једна је бригада краљевске гарде, друга је бигада ренџера и трећа је ваздужно-десантна бригада. Имају врло добру обуку јер их обучавају најбољи западни инструктори. САД и Јордан од 2021. године имају уговор о безбедносној сарадњи, тако да америчка војска има дозволу кретања кроз Јордан и за формирање база. Повезујемо директно што су Албанци отишли у Јордан са САД, јер да они нису дали зелено светло, они не би били тамо", рекао је Каран.

Каран истиче и да је ово тек почетак: прво су одабрали снајперисте јер их има мало, а следећа група је нека друга специјалност, на тај начин праве од КБС неку врсту специјалних једниница. Када се заврше комплетне обуке, на Космету ћемо имати обучену јединицу, од којих ће сваки припадник те јединице бити темпирна бомба.

"Снајперисти су опасни зато што одраније планирају да с дистанце делују по виђенијим људима када се организују протести. Тако би могли да их убију из даљине, а да то уз помоћ својих медија прикажу као сукоб између мафијашких кругова", закључује Љубан Каран за "Политику".

image