Магазин

Порођај царским резом може изазвати потешкоће са наредним зачећем, установили су научници

Жене које су се порађале царским резом имају 10 процената ниже шансе зачећа природним путем у односу на жене које су бебу на свет донеле природним порођајем, закључак је научника са Универзитета Берген у Норвешкој. Осим тога, проблеми са фертилитетом су виши за 21 проценат код жена које су се родиле царским резом.
Порођај царским резом може изазвати потешкоће са наредним зачећем, установили су научници© Canva / FamVeld

Многи научници сматрају да је порођај природним путем, осим уколико он изричито није забрањен због ризика по здравље мајке и бебе, најбољи начин за долазак на свет. Сада су норвешки научници нашли још један разлог више да се природни порођаји подстакну, откривши да се након порођаја царским резом смањује вероватноћа наредног зачећа. 

Шансе за наредно зачеће 10 посто ниже након царског реза

Жене које су своју бебу донели на свет царским резом имају 10 процената ниже шансе за наредно зачеће природним путем у поређењу са женама које су имале природан порођај, установили су научници са Универзитета Берген у Норвешкој. У опширној студији која је обухватила чак 42.379 новопечених мајки анализирано је време које је било потребно за зачеће након рођења првог детета, а посебан акценат стављен је на упитнике који су се тицали планирања наредне трудноће.

"Код оних мајки које су активно радиле на наредној трудноћи, анализирано је време које је прошло до зачећа", објаснила је Јенеабеба Сима, научница која је учествовала у студији.

Студија је показала да су проблеми са зачећем чешће присутни код жена које су се породиле царским резом, а параметар који је указивао на то јесте немогућност остајања у другом стању дуже од годину дана. Научница је истакла и да је нижа стопа зачећа након порођаја царским резом условљена "основним мајчинским стањима која нису забележена у медицинским регистрима".

Поставља се питање - да ли сама хируршка интервенција која се спроводи како би се беба извадила из стомака утиче на овакву статистику или је можда корен проблема у нечему другом? На ово питање научници ипак нису успели да дају прецизан одговор. Једно је сигурно, стрес који доживи женско тело приликом порођаја царским резом често је већи него приликом природног порођаја, а опоравак траје дуже и може бити компликованији.

Фертилитет нижи код жена које су рођене царским резом

Осим законитости да је вероватноћа зачећа нижа након порођаја царским резом, научници су установили још једно, не тако позитивно правило. Наиме, утврђено је да су потешкоће у зачећу природним путем чак 21 посто веће уколико се жена није родила природним порођајем, већ царским резом. Такође, код жена које су на свдет дошле наовај начин, примећена је и већа преваленца ка хроничним обољењима попут дијабетеса, повишеног крвног притиска и других.

image
VV inauguration
banner