Магазин

Ове послове у будућности може заменити вештачка интелигенција

У новом добу, уз вештачку интелигенцију, сви послови ће се моћи завршити беспрекорно и ефикасно. Људске "мане" попут емпатије, инстинкта и креативности више неће бити потребне.
Ове послове у будућности може заменити вештачка интелигенција© Pexels/Pixabay

Програми вештачке интелигенције (АI - Artificial Intelligence) се постепено примењују у свакодневном животу. Коришћење таквих програма, у које је довољно унети одређене информације у виду слика или кључних речи и добити резултат, може довести до готових пројеката за мало времена.

Учење и увежбавање вештина није потребно, већ само генерално знање о теми коју АИ програм може ефикасно да обради. Тренутно, најеће присуство АИ алата се види у свету уметности, али на које још начине се они могу интегрисати у свакодневни живот и заменити ''човекове несавршености'' у пословном свету?

АИ Наставник: Велики извор информација и акценат на индивидуалном образовању. Неуморно предавање, без потребе за годишњим одморима и паузама између лекција. Посао ће се обављати без "сувишних" људских атрибута попут емпатије, грађења блиског односа и стварање заједнице међу ученицима.

АИ Маркетинг менаџер: Програм може да анализира трендове у маркетингу и понашање купаца, како би се развила најефикаснија маркетиншка стратегија. Људски део посла, као што су креативност и разумевање човекових потреба, више није приоритет.

АИ Дизајнер: Било да је у питању графички дизајн, ентеријер, мода и сл., АИ може ефикасно анализирати претходне трендове и популарне производе кроз године. Користећи претходно смишљене идеје, програм ће склопити нове верзије функционалног и естетски прихватљивог дизајна. Оригиналност, лични додир и уметнички инстинкт неће бити потребни.

АИ Рецепционер: Програм је способан за ефикасно огранизовање хотелске собе, плаћања и резервације. Може брзо одговарати на поруке и позиве у било које доба дана и решити проблем. Емпатија и разумевање индивидуалних потреба и жеља гостију неће бити у опису прорачунатог система.

АИ Музичар: Прецизно спаја одрећене речи и звукове, користећи на хиљаде људских пројеката као референцу. Уз добро спојене информације и хармоничне ноте, може ''склопити'' задовољавајућу песму. Људска рањивост из које се развија креативност и оригинални звук није на првом месту.

АИ Писац: Било да је књига, вест или сценарио за филм, АИ програм ће користити претходно сакупљене информације и статистике, користећи их за креирање засебног пројекта. Акценат је на тачности и брзини, а не на интерпретацији друштвеног и историјског контекста и дочаравања приче и дубљег значења.

АИ Преводилац: Тачност у преводу речи и сложених реченица за кратко време али и недостатак разумевања културолошког контекста и преношења дубљих осећања и значење оригиналног текста.

АИ Менаџер производње: АИ може анализирати тржиште и статистике, креирајући адекватну пословну стратегију за добијање задовољавајућих резултата. Не уважавају се индивидуалне потребе муштерија.

АИ Менаџер људских ресурса: Може обављати прегледе квалификација запослених и финансија, а завршава и административне послове у кратком временском року. Способност разумевања људске природе, жеља, креативних способности и индивидуалног задовољства запослених није циљ АИ програма.

image
VV inauguration
banner