Србија и Балкан

Курти одузме земљу, изгради базу, па закаже јавну расправу са Србима

У Лепосавићу сутра, и у Зубином Потоку 21. фебруара, водиће се јавна расправа о експропријацији парцела у Бистрици и Јасеновику на којима су већ изграђене полицијске базе
Курти одузме земљу, изгради базу, па закаже јавну расправу са Србима© Tanjug/AP Photo/Marjan Vucetic

Влада тзв. Косова, односно, Министарство животне средине, просторног планирања и инфраструктуре, заказали су за сутра, 15. фебруара у Лепосавићу, односно за 21. фебруар у Зубином Потоку, јавну расправу о експропријацији земље у селима тих општина.

Јавна расправа, која је предвиђена законима тзв. Косова, односиће се на катастарска подручја Бистрица, Дрен, Лешак и Кошутово у општини Лепосавић, односно Брњак, Зубин Поток, Бање и Горњи Јасеновик у општини Зубин Поток.

Ради се о укупно око 140 хектара земље чији су власници или Срби староседеоци у овим селима или приватне фирме, или се ради о друштвеној својини. Занимљиво је да је до заказивања јавних расправа дошло убрзо након позива Европске уније упућеног Влади Косова да се у процесу експропријације "поштују имовинска права и процедуре" предвиђене законом.

"Важно је напоменути да процес експропријације, према косовском закону, захтева период за јавне консултације и могућност за погођене грађане да оспоравају било коју одлуку о експропријацији на суду пре него што било која одлука о експропријацији постане коначна", нагласили су из Kанцеларије ЕУ у одговору порталу "Косев" у Косовској Митровици.

Ко ће моћи на јавну расправу?

Како стоји у позиву Владе Косова, донетом шест или седам дана после реакције из ЕУ, јавна расправа у Лепосавићу и Зубином Потоку одржаће се у сали скупштине ових општина а како је предвиђено моћи ће да присуствују власници парцела које су предвиђене за експропријацију, они који имају интерес на тој имовини, адвокати или правни заступници тих лица, као и јавни службеници општина.

Сви који желе да учествују у јавној расправи, мораће да донесу документа којима ће доказати власништво или интерес на имовини, а биће им, како је наведено, "пружена разумна могућност да изразе своје усмено мишљење око експропријације парцела" чији су власници.

"Влада је 2. фебруара 2023. одобрила одлуку о даљем разматрању захтева за експропријацију непокретности од јавног интереса, која је неопходна за реализацију "инфраструктурних пројеката од јавног интереса" у катастарским областима: Бистрица, Велики Брег, Дрен, Лешак и Kошутово у општини Лепосавић и на катастарским подручјима: Брњак, село Вање и Горњи Јасеновик у општини Зубин Поток", стоји у документу Владе Косова који је објавио портал "Косово онлајн".

Машине стигле пре јавне расправе

Одлука о експропријацији земље у селима Лешак и Дрен у општини Лепосавић, која ће, поред осталог, бити предмет јавне расправе, донета је средином јануара ове године, а пре непуне две недеље, пре јавне расправе, у село Дрен стигле су грађевинске машине праћене снагама косовске специјалне полиције. Одмах су почели радови на проширењу сеоског пута који води до парцела, истовремено, почели су протести мештана овог села, који су потпуковнику Ветону Ељшанију, команданту полиције Приштине, изнели тврдње да је њихова имовина отета, да процес експропријације није изведен по закону и да имају право на протест. Ти протести трају већ 14 дана, а у селу је организовано и потписивање петиције којом се од Владе Косова тражи поништавање одлуке о експропријацији земље у њиховом селу.

Радови у Дрену обустављени су следећег дана када су се из села повукли и припадници специјалне полиције, и они до данас нису настављени. Поред осталог, мештани Дрена, староседеоци, власници земље, указали су да се на једној од парцела која је предвиђена за експропријацију налазе и сеоско гробље и црква. Мештанима је пре обуставе радова објашњено да ће на више од 80 хектара, колико је Влада предвидела за експропријацију у селима Дрен и Лешак бити подигнута "станица пограничне полиције", и да специјална полиција  која обезбеђује радове – "само извршава наређења".

Уследила је нова одлука привремених институција у Приштини од 2. фебруара ове године, којом је од експропријације изузета једна парцела, управо она на којој се налазе сеоско гробље и црква.

Срби немају приступ парцелама

Оно што упада у очи је несклад у датумима када је реч о експропријацији земљишта. 

Наиме, Законом о експропријацији на КиМ предвиђено је да власници земље, која се одузима, имају рок од 10 дана за подношење писаних жалби, затим имају право на јавну расправу у року од 15 дана од доношења одлуке.

Орган који врши експропријацију има рок од 30 дана да донесе прелиминарну одлуку, док се коначна одлука доноси 12 месеци после прелиминарне одлуке.

Занимљиво је да су на неким парцелама, које ће бити предмет јавне расправе, заказане 9. фебруара – већ подигнуте полицијске базе! Дакле, Срби староседеоци, власници земље, позвани су на јавну расправу о експропријацији земље којој одавно немају приступ и на којој су такође одавно изграђени објекти, и на којој је полиција.

Џаба што у закону, поред осталог, стоји и да "уколико заинтересована страна поднесе тужбу, рок за коначну одлуку се продужава и тече од дана доношења прелиминарне одлуке".

"Закон о експропријацији предвиђа дуг поступак, који може да траје годину дана, па и дуже, док овде имамо узурпацију земљишта у свега 15 дана. Одлука Владе је донета нетранспарентно, без упознајући локално становништво и приватне власнике са тим јавним циљем који треба да буде добро образложен и у вези чега треба да буде одржана јавна расправа. Ништа од тога није испоштовано. Приватни власници ће поднети тужбу Уставном суду Kосова, а до коначне одлуке никакве радове не би требало изводити. Власници имају право да остану на својој имовини до исплате коначне наплате која ће бити утврђена коначном одлуком о експропријацији. Поучени искуством од прошле године, у вези са експропријацијом земљишта и изградње базе у Јарињу, мислим да право мештана неће бити испоштовано", речи су Младена Ћипријановића, дипломираног правника из села Дрен код Лепосавића.

11 парцела на пет хектара

Тако ће предмет јавне расправе, која ће сутра бити одржана у Лепосавићу, бити и парцеле у катастарској зони Бистрица, односно у Јарињу на којима је још прошле године, на око километар од административног прелаза изграђена база специјалне полиције. У тој базу од тада су специјалци, оклопна возила, а база је ограђена високим бетонским зидом тако да власници земље, а ради се о 11 парцела на око пет хектара, немају приступ својим парцелама. Све то, иако је процес одузимања, односно експропријације земље, још далеко од окончања.

"Јавна расправа се односи и на парцеле које су сада предмет експропријације и на парцеле на којима су већ изграђени објекти. Јавна расправа се односи на земљу у катастарској зони Бистрица на којој су већ изграђени објекти. Базе су, значи, саграђене а да притом нису спроведене законом предвиђене процедуре. Пре доношења коначне одлуке, у Приштини су дебело прекршили сопствене законе и прописе. Они су требало пре доношења коначне одлуке, након свих  припремних радњи да донесу прелиминарну одлуку, то су процеси који трају више месеци, више од годину дана. Они не би требало да улазе у парцеле, изводе грађевинске радове, уводе машине, пре него што процес експропријације буде коначан, али, они се не придржавају тога. У Бистрици и Кошутову, они су, дакле, урадили оно шта су хтели, а у Дрену и Лешку тек планирају радове", кажу упућени у општини Лепосавић.

Слична, односно иста ситуација је, рецимо, и у селу Горњи Јасеновик у општини Зубин Поток где је прошле године на 38 парцела, односно на око 15 хектара изграђена база специјалне полиције, а парцеле којима власници, Срби староседеоци, од тада немају приступ, тек сада су – предмет јавне расправе. Срби из Горњег Јасеновика у међувремену су поднели тужбе надлежном суду.

Радови и "без дозволе власника имања"

Иначе, "косовска Влада" је 2. фебруара донела решење о извршењу припремних радова за утврђивање "потенцијалне подобности једне или више" парцела за ове катастарске зоне, а с циљем реализације пројекта, тј. изградње базе. Одлуком је предвиђено да се припремни радови за које је овлашћено косовско Министарство животне средине, просторног планирања и инфраструктуре, могу обављати "и без дозволе власника имања".

Према одлуци привремених органа у Приштини, власници парцела на којима се изводе припремни радови имају право накнаде за губитак права "за коришћење или уживања имовине или било ког њеног дела током обављања припремних радова". Власници имају "право на надокнаду било које друге штете на имовини услед припремних радова".

Њиве и ливаде – "грађевинско земљиште"

Влада тзв. Косова објавила је и табеле парцела у општинама Лепосавић и Зубин Поток у којима се спроводи експропријација. Ради се о близу 140 хектара земље чију су власници, према "старом стању", приватна лица или предузећа, и наводи "ново стање", где се као власник наводи "Република Косово". Такође, према "старом стању", парцеле које се одузимају биле су "њиве, пашњаци, ливаде, дворишта, итд", а сада су наведене као "грађевинско земљиште".

Председник Привременог органа општине Лепосавић, Зоран Тодић, недавно је у изјави за "Kосев" оценио да је Приштина прекршила закон који се односи на експропријацију, односно да није испоштовала предвиђене процедуре.

Тодић је рекао "да 20 дана од доношења нове одлуке, односно 2. фебруара не би требало да се врши никаква активност на локацији, а да 12 месеци не би смео да се гради никакав објекат".

"Након спроведених давања могућности људима да изнесу своје коментаре, негодовање или прихватање, иако знамо да нико не прихвата, Влада доноси прелиминарну одлуку, тек након 12 месеци они могу да донесу коначну одлуку пре завршетка свих тих процедуралних радова – вршење геомеханичка истраживања, да ли на том брду може да се гради због саме структуре земљишта итд", рекао је Тодић.

Иначе, иако је косовским законима предвиђена јавна расправа у случају експропријације, јавних расправа све до најновије одлуке Владе тзв. Косова ни у Зубином Потоку ни у Лепосавићу, колико се зна, није било.

Коначна одлука о експропријацији може, предвиђа закон на Косову, бити донета 12 месеци, а рок тече 15 дана од датума када на снагу ступи прелиминарно решење. Рок се продужава ако на прелиминарно решење буде поднета тужба.

Оштећена читава српска заједница

Адвокат Небојша Влајић изјавио је данас за "Косово онлајн", а поводом јавних расправа о експропријацији да је "одлуком Владе Kосова о експропријацији земљишта у општинама Лепосавић и Зубин Поток оштећена читава српска заједница јер је одлука донета мимо мишљења грађана, власника земљишта и свих правних норми".

"Очекујем да влада те примедбе узме у обзир на разматрање јер она до сада није имала аргументе друге стране већ је апсолутно једнострано и без вођења рачуна о интересима других донела ову одлуку. Након тога очекујем да влада размотри испочетка ову одлуку и евентуално донесе супротну у односу на оно што су намеравали да учине", рекао је Влајић.

Адвокат појашњава да одлуком о експропријацији нису обухваћени само власници земљишта већ да су "оштећена читава села и групе села, оштећено је становништво у читавој општини јер једноставно се одузима земља у општини, мења се начин живота, доводи се војна или полицијска база, јер још увек не знамо шта ће ту да буде".

"Питање је да ли ће ту моћи да се живи као што се живело раније. Према томе, читава српска заједница је оштећена јер је спроведена једна одлука и спроводи се мимо мишљења грађана, власника земљишта и свих правних норми. Што се тиче укупно оштећених из општине Лепосавић тужбу је поднела 21 особа, а упола мање из општине Зубин Поток", рекао је Влајић.

image