Србија и Балкан

Полиција обезбеђује радове на отетом српском земљишту на северу КиМ: Грађани протестују

Посао у селу Дрен надгледају припадници полиције тзв. Косова, док окупљени Срби мирно протестују због узурпације земљишта од стране Приштине
Полиција обезбеђује радове на отетом српском земљишту на северу КиМ: Грађани протестују© Зоран Шапоњић

На путу који води од магистралног пута из правца Лепосавића до засеока Засеље у Лешку, и надаље до врха брда на ком је према одлуци Владе Косова извршена нелегална експропријација земљишта, од јутрос се ради на проширењу сеоског пута уз употребу тешке механизације.

Посао у селу Дрен надгледају припадници полиције тзв. Косова.

У току је протест мештана Дрена код Лепосавића, због радова који се данас изводе на њиховим имањима, експропријацијом узурпираним од стране привремених приштинских институција.

Заједно са окупљеним мештанима су председник привременог органа Лепосавића Зоран Тодић и члан председништва Српске листе Славко Симић.

Чим је сазнао да су поменути радови започети, председник Привременог органа општине Лепосавић Зоран Тодић отишао је на лице места. Тодићу су радници потврдили да крче пут до самог врха где је планирано да се граде нове полицијске базе.

Након проширења планирају да тај пут асфалтирају.

Тодић који је припаднику Косовске полиције који је дошао да разговара са окупљенима пренео став мештана да се не слажу са било каквим почетком радова који су започели без њиховог знања.

Привремени приштински органи донели су 16. јануара одлуку о експропријацији земљишта у Дрену и Лешку.

Петковић: Курти изазива нове тензије

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић каже да данашњи потези Аљбина Куртија представљају нелегалне радове на српској земљи, коју је бесправно узурпирао 16. јануара једностраном одлуком о експропријацији, а са једним циљем - да изазове нове тензије и кризу на терену.

"У засеоку Засеље јутрос су Куртијеви представници започели радове на проширењу пута који од магистралног пута води до врха брда које је нелегалном екпропријацијом обухваћено", навео је Петковић.

Он је рекао да је о новој узурпацији српске земље на северу КиМ, јутрос обавестио и све међународне представнике и посредника у дијалогу Мирослава Лајчака.

Петковић је нагласио да је јасно захтевао да међународни представници зауставе нове једностране потезе Куртија на северу и противправне радове у општини Лепосавић, "којима се одузима земља српских домаћина и планира рушење чак и српског гробља, зарад изградње нове нелегалне полицијске базе".

image
VV inauguration
banner