Свет

Европосланици траже оставку Оливера Вархељија

Комесар за проширење Оливер Вархељи је у Европском парламенту посланике назвао "идиотима", због чега, осим подношења оставке, посланици захтевају и покретање истраге
Европосланици траже оставку Оливера Вархељијаwww.globallookpress.com © IMAGO/Janine Schmitz/photothek.d

Европски посланици траже да комесар за проширење Оливер Вархељи поднесе оставку због јучерашњег инцидента у Европском парламенту (ЕП), док је комесар одговарао на питања посланика о проширењу на Западни Балкан.

Камере су забележиле да је мађарски комесар Вархељ посланикеи назвао "идиотима", преноси Танјуг.

Након одговора на питање једног посланика, он је сео на своје место и на мађарском наводно изговорио "колико других идиота још има?"

Неки посланици такође траже покретање истраге о комесару. Тако је мађарски опозициони посланик левог центра Чаба Молнар рекао је да ЕП "мора да захтева оставку".

Вархељи је данас објавио своје извињење и рекао да се радило о приватном разговору са шефом његовог кабинета који се односио на другу тему.

"Искрено жалим због неспоразума око моје опаске на пленарној седници Европског парламента 14. фебруара 2023 године. Ово је било повезано са приватним и текућим разговором на мађарском између мене и шефа мог кабинета о сасвим другој ствари, која је извучена из контекста. Извињавам се због евентуалног неспоразума око тога", написао је Вархељи.

Он је додао да у потпуности поштује "све институције ЕУ, укључујући Европски парламент и његове уважене чланове".

"Желео бих да захвалим уваженим посланицима Европског парламента на јучерашњој размени мишљења која је била одлична прилика да се разговара о геополитичким питањима од изузетног значаја на Западном Балкану", написао је Вархељи.

Он каже да и у будућности остаје на располагању "за размену са Европским парламентом о дешавањима у областима мог портфеља уз пуно поштовање мојих међуинституционалних обавеза и принципа искрене сарадње".

Ово, иначе, није први пут да ЕП оштро критикује Вархељија. Резолуција ЕП од 18. јануара о примени спољне и безбедносне политике ЕУ, садржи параграф у којем се позива Европска комисија да покрене "независну и непристрасну истрагу" о Оливеру Вархељију како би се утврдило да ли понашање комесара за проширење и суседску политику "крши кодекс понашања чланова Комисије".

Група социјалиста и демократа, иницијатор овог амандмана, у саопштењу у јануару оценила је, између осталог, да комесар "доследно умањује нападе председника Србије Вучића на демократију и, наводно, чак је помагао сепаратистичке акције Милорада Додика у Босни и Херцеговини".

image