Србија и Балкан

Вархељи: Неусклађена спољна политика није критеријум за замрзавање приступних преговора Србије

Орден који је Додик дао Путину је "жалостан и погрешан", рекао је европски комесар за проширење
Вархељи: Неусклађена спољна политика није критеријум за замрзавање приступних преговора Србије© Milos Tesic/ATAImages

Комесар за проширење Оливер Вархељи је, одговарајући на питања посланика у Европском парламенту, поручио да усклађивање спољне политике Србије са спољном политиком ЕУ није критеријум према коме би могли бити замрзнути преговори између Србије и ЕУ.

"Ми смо нагласили у нашем извештају да је усклађивање спољне политике део критеријума и ми смо замолили Србију, која је не само кандидат за чланство него и наш савезник, да нам помогне и да се усклади са нашом политиком. То је важно политички и за многе државе чланице ЕУ је ово можда и најважнији критеријум" казао је Вархељи.

Подсетио је, међутим, да по правилима која су обавезна, а то су преговарачки оквир и нова методологија, усклађивање није критеријум због којег би могли бити суспендовани преговори.

"То је задња мера на располагању. Надам се да Србија схвата колико је важно да нам помогне у борби против рата у Украјини који утиче на све. Ми се надамо да ће Србија променити овај став", нагласио је Вархељи.

На питање хрватског посланика Валтера Флеге о процесу интеграције земаља Западног Балкана у последњих десет година, комесар је изјавио да није задовољан, али да је то приоритет Уније и да сматра да ће до краја мандата ове ЕК, једна земља са Западног Балкана, бити спремна да постане ЕУ чланица.

"Када погледам дневни ред Савета ЕУ и када погледам шта су радили 2019 године, види се да се те године тема интеграције вратила у Савет Уније. То показује да је интеграција поново приоритет ЕУ", рекао је он, напомињући да то није довољно и да се сада мора кренути у акцију.

ЕУ треба да се фокусира на комплетно доношење институционалних одлука које може да донесе када се критерији испуне и да убрза процес приступања, истакао је Вархељи.

"Због тога смо изашли са важним економским планом не само да бисмо убрзали процес ширења, него и да што пре помогнемо тим државама да постигну стандарде. Ми се бавимо кључним изазовима овог региона. Најранљивија тачка региона је енергетика и кључни приоритет је да нађемо алтернативне путеве за снабдевање за Западни Балкан. На томе радимо. Могу да вам кажем да ћете до краја мандата ове Комисије да видите да се Западни Балкан брже развија и приближава свим стандардима него што је то био случај досад", нагласио је Вархељи.

На крају је додао да је уверен да ће једна држава Западног Балкана бити спремна да уђе у ЕУ на крају мандата ове Европске комисије, али није казао на коју земљу мисли.

Додиков орден Путину "жалостан и погрешан"

На питање посланице из Холандије да изнесе свој став у вези са понашањем председника Републике Српске Милорада Додика поводом одликовања које је дао руском председнику и да ли ће РС наставити да добија средства из фондова ЕУ, комесар је поновио изјаву коју је дао у јануару, да одликовати Путина значи изоловати руководство Републике Српске у међународној заједници, као и да у ЕУ нема места за одликовање некога ко наручује рушење земље и убијање њених људи.

"Овај поступак је жалостан и погрешан. То је изјава коју смо дали тог дана и она још увек важи. Што се тиче фондова за Републику Српску, они су суспендовани због сецесионистичког понашања руководства Републике Српске и напуштања институција БиХ. Наш услов за фондове је био да се представници Републике Српске врате у институције и то је још увек на снази", нагласио је комесар.

Он је подвукао да статус кандидата налаже виши степен одговорности за државу која га је добила, али и више одговорности и од стране ЕУ.

image