Свет

Изгласана нова влада у Молдавији уз повике: "Срамота"

Потпредседник и извршни секретар Социјалистичке партије, огорчени су што је владајућа партија "Акција и солидарност" ограничила право да се говори током гласања

Молдавски парламент изгласао је данас нову владу на челу са новим премијером Дорином Речеаном, који је обећао "да ће оживети економију и зацртати курс ка Европској унији".

Председница Маја Санду предложила да Речеану замени Наталију Гаврилиту, чија је влада поднела оставку након 18 месеци на функцији.

Именовање нове владе Молдавије обављено је у парламенту уз повике:"Срамота" посланика опозиционог блока комуниста и социјалиста, јавља дописник РИА Новости.

Како је приметио Влад Батринча, потпредседник и извршни секретар Социјалистичке партије, огорчени су што је владајућа партија "Акција и солидарност" ограничила право да се говори током гласања.

"Блок комуниста и социјалиста ће се жалити Уставном суду због имитације консултација и кршења процедуре за именовање владе", рекао је парламентарац.

Као одговор на ограничења, представници опозиционог блока блокирали су говорницу.

Скупштинска већина одобрила је измене правилника по којима је свака од три фракције морала да изабере само по два представника да говоре. Обично њихов број није ограничен, а на располагању имају седам минута. Опозиција је искористила своје право тражења паузе од пола сата.

image