Свет

Молдавија најавила: Задржаћемо прозападни курс упркос "руским уценама"

Иако енергетски зависна од Русије, Молдавија је спремна да плати "цену слободе", каже председница Молдавије Маја Санду
Молдавија најавила: Задржаћемо прозападни курс упркос "руским уценама"www.globallookpress.com © © Cristian Cristel

Председница Молдавије Маја Санду обећала је да ће земљу задржати на прозападном курсу и као земљу која даје чврсту подршку Украјини, упркос томе што се бори са, како је рекла, "руским енергетским и политичким уценама".

"Желим да сви знају да је Молдавија изабрала да буде слободна и наставља својим европским путем без обзира на околности", рекла је Санду у румунском парламенту, приликом посете тој земљи.

Додала је да су Молдавци спремни да плате цену своје слободе.

Док се Санду обраћала румунским посланицима, самопроглашено Придњестровље, регион на истоку Молдавије, престао је да снабдева струјом остатак земље.

Овај регион који подржава Москва седиште је највеће гасне електране у Молдавији, која обезбеђује око 70 одсто потреба за електричном енергијом у земљи.

Молдавија је у потпуности зависна од Русије у погледу природног гаса.

Прекид у снабдевању електричном енергијом уследио је након што је молдавски министар инфраструктуре Андреј Спину објавио да државна електропривредна компанија Енергоком није потписала новембарски уговор са електраном због смањења испорука руског природног гаса за 40 одсто.

Спину је рекао да је руски Гаспром пристао да снабдева Молдавију са 5,7 милиона кубних метара гаса дневно, што је само 51 одсто онога што је земљи потребно да обезбеди струју за својих 2,6 милиона људи.

image