Србија и Балкан

Илузија приштинских мађионичара: Људска права оних који нису у позицији моћи на КиМ

Свако ко није у позицији моћи, у искривљеном систему вредности Приштине нема основна права, бар приштинско судство одаје такав утисак благим казнама и ослобађајућим пресудама
Илузија приштинских мађионичара: Људска права оних који нису у позицији моћи на КиМGetty © Chris Hondros

Председница привремених приштинских институција Вјоса Османи на панел дискусији "Жене, мир и безбедност" у оквиру Минхенске безбедносне конференције говорила је о улози жена на Косову и Метохији пре и током рата деведесетих. 

Навела је и да је такозвано Косово међу најбољим успешним причама и да је пример демократије, поштовања права и слобода.

"Чврсто верујем и верујем да сви међународни представници који су на овај или онај начин укључени у процес изградње државе 'Косова', знају да је 'Косово' једна од најбољих успешних прича, да је пример демократске земље", поносно је рекла Османи на дискусији.

Истина је, међутим, поражавајућа и далеко од онога о чему је говорила Османи. 

Данас нећемо говорити о више од 300 етнички мотивисаних напада на Србе у последње две године, о пуцању на српску децу на највеће верске празнике, о пребијању немоћних, о противправним хапшењима и ускраћивању основних људских, па и кршењу процесних права заточених Срба. А можемо. Само о нападима на Србе може се говорити данима.

Свако ко није у позицији моћи, у искривљеном систему вредности Приштине нема основна права, бар приштинско судство одаје такав утисак благим казнама и ослобађајућим пресудама.

У протеклој години више жена албанске националности са КиМ, међу којима има и малолетница, пријавило је силовање за које су оптужиле своје сународнике. 

Јавност је нарочито потресла вест о силовању једанаестогодишње девојчице у Приштини, која је отета и мучена седам сати, крајем августа 2022. године. 

Наиме, због сумње да су учествовали у силовању девојчице прво је ухапшено је пет мушкараца, од којих су тројица малолетни. Потом се испоставило да је случај из августа заправо други, а да је иста девојчица била жртва сексуалног напада и у јуну прошле године, због чега су накнадно ухапшена још шесторица мушкараца.

Више малолетница, старости између 11 и 13 година, од августа до децембра прошле године из Пећи, Призрена, Урошевца и Истока пријавило је силовање.

Након тога пријављивања су постала учесталија, као да су се жене ослободиле да пријаве насилнике, након масовних демонстрација у Приштини против сексуалног насиља.

Број пријављених случајева сексуалног насиља на Косову и Метохији је висок и забрињавајући, а прошле године догодило се више од 90 случајева силовања, преноси "Газета експрес".

Осим тога, према подацима полиције тзв. Косова, у истом периоду је регистровано 87 случајева сексуалног узнемиравања, као и 62 случаја сексуалног напада.

Из године у годину број силовања је у порасту, а према речима премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија више од 200 судија је до сада изрекло само условне и новчане казне за случајеве сексуалног насиља или су дозволили застару у тим случајевима.

Но, силовања нису једини злочини на КиМ који су згрозили јавност.

Један од њих је и насиље над немоћном старицом чији снимак је објављен на друштвеним мрежама и у медијима, а наводно се десио у центру за бригу о старима "Оренда" у Пећи. Снимак је објављен у новембру прошле године, а портпарол полиције за регион Пећ Фадиљ Гаши у изјави за "Клан Косова" навео је да се напад на старицу заправо десио 29. октобра.

Три медицинске сестре албанске националности ухапшене су због малтретирања старице у старачком дому у Пећи. 

Иако је Апелациони суд претходно потврдио меру притвора медицинским сестрама ухапшеним почетком новембра 2022. године због злостављања старије жене – штићенице Дома за старе у Пећи, Врховни суд их је ослободио.

На оне "обичне" злочине, крађе, изнуде, обрачуне због дроге, криминала и слично - готово да се више нико на КиМ не обазире.

Мир, благостање и демократске вредности које пропагирају приштински лидери постоје, дакле, само у њиховој машти.

Бајке, које у маркетиншке сврхе као мантру понављају приштински званичнници, попут Османијеве данас, да је "'Косово' пример демократске земље" - безначајне су. Ни то што су раскринкани одавно им не представља превелики проблем, јер криминализоване структуре у овој квази држави не презају ни од чега, ту на врху - сви су некако повезани.

Шупље флоскуле о томе да су Срби злочинци и напаснци падају у воду када се узму у обзир чињенице, али и полицијски извештаји управо из Приштине. Хтела то међународна заједница да призна одмах или касније.

Без обзира какав наратив покушао да се креира о Србима на КиМ, јасно је ко на КиМ ствара дубоко поремећено друштво које толерише злочине над немоћнима, не поштује никога и ништа му није свето.

image