Свет

Хеј, ко су ови? И где сам ја уопште: "Бајденова посета Кијеву вероватно је изненадила и њега самог"

"Америчком председнику су, верујемо, убрзо објаснили да је дошао у државу у којој живе они које понекад помеша са Иранцима", наводи се у тексту најстаријег мађарског дневног листа, блиског премијеру Виктору Орбану
Хеј, ко су ови? И где сам ја уопште: "Бајденова посета Кијеву вероватно је изненадила и њега самог"© Foto Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

Амерички председник Џозеф Бајден јуче је неочекивано стигао у Кијев. Његова посета том "ко зна којем месту" била је толико неочекивана, да је највероватније изненадила и њега самог. Али онда му је, верујемо, речено да ту живе људи које понекад меша са Иранцима, наводи се у коментару најстаријег мађарског листа "Мађар немзет".

"Јадничку, како се прича, само покажу где да пронађе микрофон, излазне степенице, и где да покуша да заобиђе шимшир. Вероватно је заиста узбудљиво живети тако. Сваки минут сваког дана пун је изненађења и неочекиваних сусрета: 'Хеј, ко су ови? И где сам ја уопште?'", пише лист близак влади Виктора Орбана.

Наравно, Бајдену се можете смејати, али не заборавите да је он лидер светске силе која је наоружана до грла, на сваком ћошку планете има стациониране војнике, скенира сваки квадратни метар шпијунским сателитима и постаје све параноичнија и опаснија за живот, наводи се у коментару.

"Ситуација није нимало смешна, прилично је злослутно то што овај чича, који се ту и тамо спотакне и иде тамо-амо, има приступ и контролу над атомском бомбом."

Како се истиче у тексту "Мађар немзета", око Бајдена се "као папрат мотају ратни хушкачи који му пишу све крвавије говоре који подсећају на оне из Другог светског рата", а који су раније заговарали неселективно бомбардовање Србије, Авганистана, Ирака, Либије и Сирије ("извоз демократије") и сада захтевају још оружја, траже продужење сукоба и не желе ни да чују за прекид ватре или мир.

Због тога је прошлог пролећа одбачен већ скоро готов мировни план. Зато што су они одлучили да ће натерати Украјину да се бори до последњег Украјинца. Нема заустављања, чак се и "једноноги и троухи" шаљу на фронт. Свесни су да ће на тај начин пресудити овој "младој држави нацртаној на столу", а није тајна зашто то раде.

Много пута је речено, а недавно је потврдио и бивши министар одбране САД Марк Еспер, да Америка жели да Украјинци уместо њих обаве "прљав посао" слабљења Русије. Ово је циљ којем су све подредили, и не занима их колико би људи због њега морало да умре. САД су поништиле статус кво усвојен 1991. године, прекршиле су обећање да се НАТО неће ширити према Русији и насилно угрозили најважније интересе Руса, пише мађарски лист.

"Старац је, дакле, јуче послат у Кијев како би се ратна представа дефинитивно наставила", додаје се.

"Данас сам у Кијеву да се састанем са председником Зеленским и да потврдим нашу непоколебљиву приврженост демократији, суверенитету и територијалном интегритету Украјине" поручио је јуче Џозеф Бајден.

Како оцењује "Мађар немзет", занимљиво је да су они који су сада најгласније забринути за границе Украјине заправо они који су у прошлом веку прекрајали пола света без икакве задршке или пристојности.

То је оно против чега се Сједињене Државе боре: "Како се неко усуђује да помера границе без наше дозволе, то је наш посао", закључује се у тексту.

image