Русија

Патрушев и Ванг Ји: Русија и Кина се залажу за правичан светски поредак (ВИДЕО)

Колективни Запад делује против Русије и Кине, као и на штету држава у развоју, с тим у вези, продубљивање руско-кинеске координације је од посебног значаја, рекао је секретар Савета безбедности Русије
Патрушев и Ванг Ји: Русија и Кина се залажу за правичан светски поредак (ВИДЕО)www.globallookpress.com © Iranian Presidency

Руска Федерација и Кина се залажу за изградњу праведнијег светског поретка и поздрављају одлуку све већег броја држава да одаберу пут сувереног развоја, изјавио је данас секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев на састанку са шефом канцеларије Комисије за спољне послове Централног комитета Комунистичке партије Кине Ванг Јијем, преносе "РИА Новости".

Према његовим речима, расте број држава које бирају пут слободног, сувереног развоја на основу свог идентитета и традиције.

Курс ка развоју стратешког партнерства са Кином је безусловни приоритет руске спољне политике, изјавио је секретар Савета безбедности Русије.

Истовремено, Патрушев је изразио жаљење што наставак трансформације система међународних односа ка мултиполарном моделу светског поретка наилази на све веће противљење колективног Запада, који по сваку цену настоји да одржи своју глобалну доминацију.

"Западњаци су једнострано одбацили низ великих међународних уговора, па и оне из области контроле наоружања. Промовишу се пројекти за стварање нових војних блокова у различитим регионима света, који су корисни искључиво појединим земљама", указао је Патрушев.

Запад се бори против Русије и Кине

Руски званичник је истакао да Запад делује против Русије и Кине, као и на штету држава у развоју, због чега је продубљивање руско-кинеске координације од посебног значаја.

"Крвави догађаји које је Запад покренуо у Украјини су само један пример. Све се то ради против Русије и Кине, као и на штету држава у развоју", рекао је Патрушев.

У контексту кампање коју је покренуо Запад да успори развој Русије и Кине, даље продубљивање руско-кинеских односа и интеракције у међународној арени има посебан значај", рекао је Патрушев на састанку са Ванг Јијем.

Русија подржава Кину у питањима Тајвана, Синђанга, Тибета и Хонг Конга, које Запад користи да дискредитује Кину, поручио је руски званичник.

Русија и Кина разговарају о безбедности - односи чврсти као камен

Представник руског Савета безбедности и кинеске спољне политике су, с обзиром да Запад води непријатељску политику према Русији и Кини, на састанку покренули и безбедносна питања, и разматрали одбрану својих интереса.

Подсетио да кинеске делегације редовно учествују на годишњим међународним састанцима високих представника задужених за питања безбедности које организује Савет безбедности Руске Федерације.

Кинеско-руски односи су чврсти као камен и издржаће сваки тест промене међународне ситуације, рекао је Ванг Ји на сатсанку са Патрушевим.

"Верујем да данас имамо веома добре могућности да наставимо блиску стратешку интеракцију и контакте у одбрани наших заједничких стратешких интереса. Кинеско-руски односи су зрели и јаки као стена, и издржаће тест промене међународне ситуације", рекао је Ванг Ји.

Пекинг је спреман да са руском страном одлучно брани националне интересе и достојанство и промовише обострано корисну сарадњу у свим областима, нагласио је кинески званичник.

"Кина и Русија, као сталне чланице Савета безбедности УН, одговорне су за мир на планети", рекао је он.

Истакао је да значајан допринос развоју руско-кинеских односа дају редовни контакти преко савета безбедности и да механизми билатералних консултација о стратешкој и јавној безбедности, о правосуђу, закону и реду успешно функционишу.

Према речима Патрушева, у Шангајској организацији за сарадњу (ШОС) и БРИКС-у је успостављена конструктивна сарадња у мултилатералним форматима. Наредни састанци ових удружења биће одржани ове године под председавањем Индије и Јужне Африке, додао је секретар Савета безбедности Руске Федерације.

Осим тога, интеракција са кинеском страном се наставља у оквиру мултилатералних консултација секретара савета безбедности о авганистанском питању, чија је пета рунда одржана у Москви раније у фебруару, рекао је Патрушев.

image