Свет

Ванг Ји стигао у Москву: Сутра састанак са Лавровом

Док односи између Сједињених Америчких Држава и Кине настављају да се погоршавају, Пекинг и Москва су блиски још од пре годину дана, када су њихови лидери прогласили пријатељство "без ограничења"
Ванг Ји стигао у Москву: Сутра састанак са Лавровом© Tanjug/Russian Foreign Ministry Press Service via AP, File

Највиши кинески дипломата Ванг Ји стигао је данас у посету Москви, јавља ТАСС позивајући се на неименовани извор близак организаторима посете.

Руско Министарство спољних послова саопштило је да ће се шеф руске дипломатије Сергеј Лавров састати у среду у Москви са Вангом, иначе директором Канцеларије Комисије за спољне послове Централног комитета Комунистичке партије Кине (КПК) и чланом Политбироа Централног комитета КПК-а.

"Сергеј Лавров и Ванг Ји састаће се сутра", рекли су за РИА Новости у руском министарству, не наводећи детаље.

Московски лист "Комерсант" раније је објавио да је Ванг допутовао у Москву како би разговарао о могућем мировном плану за Украјину.

Док односи између Сједињених Америчких Држава и Кине настављају да се погоршавају, Пекинг и Москва су блиски још од пре годину дана када су њихови лидери прогласили пријатељство "без ограничења" – делимично вођени својим заједничким анимозитетом према САД.

На Минхенској безбедносној конференцији у суботу, Ванг се европским званичницима обратио са "драги пријатељи" и рекао да је Кина посвећена миру, док је, тумачи Си-Ен-Ен, "очигледно покушавао да забије клин између Европе и САД".

"Ми не доливамо уље на ватру и против смо убирања користи од ове кризе", рекао је Ванг и поновио да САД намерно продужавају сукоб у Украјини јер њихови произвођачи оружја "масно" зарађују од његове продаје.

Ванг је такође најавио да Пекинг планира да објави свој предлог о "политичком решењу" украјинске кризе око прве годишњице.

image
VV inauguration
banner