Свет

Ћерка Малколма Икс тужи ЦИА и ФБИ због убиства свог оца

Наследница активисте за људска права убијеног пре 58 година тражи 100 милиона долара одштете
Ћерка Малколма Икс тужи ЦИА и ФБИ због убиства свог оца© Tanjug/AP Photo/Seth Wenig

Ћерка активисте за људска права Малколма Икс, убијеног пре 58 година, Илијаса Шабаз намерава да тужи ФБИ, ЦИА, њујоршку полицију али и друге које сматра одговорним за смрт њеног оца.

Шабаз је оптужила различите федералне агенције и њујоршке власти да су намерно прикрили доказе да су се "уротили и извршили свој план да убију Малколма Икса", пренео је Ројтерс.  

"Годинама се наша породица борила да истина о његовом убиству изађе на светлост дана", рекла је Шабаз обраћајући се новинарима на месту где је Малколм Икс убијен.

У обавештењу који је поднела Шабаз, а који према њујоршким законима обавезно мора да се уручи одређеним владиним агенцијама пре него што се подигне тужба, ћерка Малколма Икса тражила је 100 милиона долара одштете.

Њен адвокат Бен Крамп рекао је да су се појавиле нове информације о овом случају које су тек сада изашле на видело и да је то разлог покретања тужбе.

"Не ради се само о онима који су повукли обарач, већ и о онима који су се уротили с њима да почине ово гнусно дело", рекао је Крамп.

Њујоршка полиција саопштила је да неће коментарисати тужбу која још увек није ни поднета, док ФБИ и ЦИА нису имале коментар.

Малколм Икс убијен је са 39 година, када су га упуцала тројица мушкараца док се припремао да одржи говор на бини у Њујорку. У публици је тада била и његова тада двогодишња ћерка са мајком и сестрама. Убрзо после његовог убиства, поједини сарадници Малколма Икса рекли су да сумњају да су различите владине агенције знале за план да се изврши атентат на њега и да су га дозволиле.

Талмаџ Хајер, тада члан Нације ислама, из које је Малколм Икс иступио, признао је да је један од убица, док су друга двојица мушкараца оптужених за овај злочин, после деценија проведених у затвору, 2021. ослобођени оптужби.

Како је тада саопштила канцеларија окружног тужиоца Менхетна, на чији су захтев пуштени из затвора, истрага је утврдила да су тужиоци и надлежне агенције затајили доказе који би, да су предати, вероватно довели до ослобађајуће пресуде за двојицу мушкараца.

image