Свет

Сведочење бившег агента ФБИ: Агенција је постала "политичко оруђе" савезне владе

"ФБИ је постао политичко оруђе, почев од врха у Вашингтону па све до канцеларија на терену", рекла је Никол Паркер током сведочења пред поткомитетом Представничког дома за истрагу политизације огранака
Сведочење бившег агента ФБИ: Агенција је постала "политичко оруђе" савезне владеGetty © Chip Somodevilla/Getty Images

Бивши агент ФБИ је рекла државним званичницима у Вашингтону да су многи Американци изгубили поверење у агенцију и да је она постала "политичко оруђе" савезне владе.

Никол Паркер је сведочила у четвртак пред поткомитетом Представничког дома који истражује наводну политизацију огранака савезне владе. Паркер је, како наводи, стекла утисак да су постојала "два различита ФБИ" у периоду њеног запослења у бироу од 2011. до 2022. године.

Како наводи бивши агент, могао се приметити јаз између штаба ФБИ у Вашингтону и других испостава диљем САД.

"ФБИ је постао политичко оруђе, почев од врха у Вашингтону па све до канцеларија на терену", рекла је Паркер. "Мисија Бироа је у теорији остала иста, али су се његови приоритети и принципи руководства драматично променили. Све то доприноси губитку поверења у ФБИ које су имали многи Американци, као и ниском моралу многих запослених у ФБИ", изјавила је она.

Паркер је у тексту за "Фокс њуз" прошлог месеца указала да су се "проблеми политизације" ФБИ накупљали "један за другим". Она је описала сцену када су агенти ФБИ клечали у знак подршке демонстрантима покрета "Блек лајвс метер" након смрти Џорџа Флојда 2020. године као један од примера мешања агенције у политички живот.

Паркер је напустила ФБИ крајем прошле године, са, како наводи "узорним и беспрекорним досијеом". Из ФБИ су у саопштењу за "Њујорк пост" навели да се од њихових агента очекује "придржавање највишим стандардима".

"Наш рад је од суштинског значаја при заштити америчког народа од разних претњи и очувању његових уставних права", додаје се у саопштењу.

Поткомитетом председава републиканац Џим Џордан, истакнути критичар наводне политизације ФБИ и америчког Министарства правде.

Он је такође оптужио агенције да намерно циљају конзервативце и тврдио је да су га контактирале "десетине и десетине" агената ФБИ који су му наводно рекли да је политичка пристрасност унутар агенције приметна.

Оснивање поткомитета за истрагу политизације огранака савезне владе изгласано је у Представничком дом почетком јануара. Такође су под истрагом методе које користи америчка влада у прикупљању и анализи информација о грађанима САД.

image