Свет

Г7: Око 40 милијарди долара помоћи Украјини, сутра договор о санкцијама САД

Г7 је позвала Међународни монетарни фонд и Украјину да покрену вишегодишњи програм вредан 15 милијарди долара до краја марта
Г7: Око 40 милијарди долара помоћи Украјини, сутра договор о санкцијама САДwww.globallookpress.com © IMAGO/Kira Hofmann

Група Г7 повећала је економску помоћ Украјини на 39 милијарди долара у 2023. години, саопштило је данас министарство финансија Јапана, иначе члан Г7.

Како се наводи, овај новац ће Украјини "дати сигурност" и дозволити властима да наставе са испуњавањем својих дужности, изврше поправке кључне инфраструктуре оштећене у руским нападима и стабилизују економију земље, додаје се у саопштењу.

"Ово ће такође помоћи Украјини да одбрани територију. Ова финансијска помоћ је додатак нашој војној помоћи и обуци украјинских снага, додатак хуманитарној помоћи и развоју", истичу из Г7, преноси "Кијев индепендент".

Г7 је позвала Међународни монетарни фонд и Украјину да покрену вишегодишњи програм вредан 15 милијарди долара до краја марта.

"Од овог програма се очекује да обухвати директну финансијску подршку, као и подршку структурним реформама које ће допринети опоравку Украјине", рекао је украјински премијер Денис Шмихал.

Бајден, Зеленски и лидери Г7 о санкцијама и помоћи Украјини

Амерички председник Џозеф Бајден састаће се сутра путем видео линка са лидерима Г7 и украјинским колегом Владимиром Зеленским.

Они би требало да објаве нови пакет санкција против ентитена који помажу руској операцији, саопштила је данас Бела кућа, као и о даљој помоћи Украјини.

"Г7 је постао упориште нашег снажног и уједињеног одговора Русији", рекла је портпаролка Беле куће Карин Жан-Пјер, пренео је Ројтерс.

Лидери ће сутра разговарати и о начинима да се појача притисак на Руску Федерацију.

"У нови пакет санкција ће ући још неке руске банке, а на удару ће бити технолошки и војни сектор, као и особе и компаније које учествују у сукобу", додала је Жан-Пјер.

image